sobota 2. listopadu 2013

Barva peněz, Bastardi, Justice League: The Flashpoint Paradox, Bad, Koncert pro jednoho

Barva peněz (The Color of Money, 1986) - 70 %
Martin Scorsese má dar pro film. Dokáže natočit něco, co je vyhrocené i přes svou poměrně úzkou popularitu mezi lidmi. Tím, že natáčí něco, co každého nezajímá, ale dokáže z toho udělat zajímavý, velký film, to je jen důkaz toho, jak moc schopným je filmařem. "Barva peněz" je o kulečníku, zdánlivě, ale především je o tom, kde končí snaha si trochu vydělat, i když ne zrovna morálně, a kde začíná něco, co bych nazval koncem lidskosti. Paul Newman ukazuje, co je to hraní, Tom Cruise zase to, že není jen hodný americký kluk. Není to film, který vás položí na kolena, ale přesto je to něco, co vás minimálně dojmem svým smyslem pro nemorální moralizování.
Bastardi (2010) - 50%
To, že scénář je celkově strašný a jednotlivé scény jsou povětšinou celkem nedomyšlené, stejně jako je nepříliš skvěle rozebráno i samotné téma, je to právě to téma, které film táhne kupředu. Tomáš Magnusek se pustil do něčeho, co je celkem kontroverzní a na to by se rozhodně mělo upozornit. Nevím, jestli je ten problém na takové úrovni a nutně nemusí být ani rasově vyhrocený, ale přesto zde problém je. To, jak se děcka chovají k učitelům, a jak se k učitelům chovají i rodiče. Magnusek to pojal odvážně, scenáristicky špatně (koneckonců, on to moc nezvládl ani režisér), ale aspoň si na to sehnal dobré herce.
Tenhle příběh jsem měl to štěstí číst jako komiks. A jak se ukázalo, tak do animovaného filmu to bylo přeneseno v podstatě přesně tak, jak to bylo napsáno a nakresleno v komiksu. Navíc tohle má trochu ještě manga look, tak to může něco říct i těm, co klasický mainstream třeba úplně nemusí. Vzhledem k tomu, že se jedná o alternativní vesmír, respektive upravenou realitu, i ten příběh je trochu drsnější, než v klasickém podání středního superhrdinského proudu. Díky tomu může snímek nadchnout i ty, co nemají superhrdiny rády, anebo jim přejí smrt. U některých se jim to splní. Ale jinak z toho zásadně odvařený nejsem. Stejně se všechno spraví.
File:Bad.jpg
Bad (1987) - 70 %
Martin Scorsese měl vždycky velmi blízko k hudbě, což je patrné i na většině filmů a také na tom, že natočil několik dokumentů s kapelami a zpěváky. "Bad" je videoklip k písni Michaela Jacksona, je vidět, že j to videoklip s příběhem, ale to, co dělá z tohoto kousku něco výjimečného, je především Michael sám. Jeho zpěv je prostě výborný, Scorsesemu se jen podařilo z toho udělat dobře zahraný a nasnímaný klip. Tahle písnička by však byla skvělá i s jiným klipem.
File:One Man Band poster.jpg
Koncert pro jednoho (One Man Band, 2005) - 85 %
Pomineme-li poměrně nelogický a vlastně dost špatný český název, skrývá se pod tímto krátkým filmem další poklad od Pixaru. Nejdřív to vypadá jen jako souboj dvou bojovníků, vlastně pardon, hudebníkům, ale tvůrci opět dokázali překvapit pointou, která je zábavná, ale také mile krutá. Tohle je něco, co se do animáku dokonale hodí a v tomhle případě funguje. Navíc to prostředí je opět vybráno dokonale. Mám raději pixarovské kraťasy, které nevycházejí z jejich celovečerních kusů.

Žádné komentáře:

Okomentovat