pondělí 18. června 2012

Rocková loď, Cruise a Diaz, Shawshank, Kapitán Amerika, Šéfové a Auta 2


four men walking the plank
Piráti na vlnách (The Boat That Rocked, 2009)
Kdo by to byl řekl, že režisér "Lásky nebeské" natočí další film, který bude naprostá pecka. Richard Curtis v sobě ale na stará kolena objevil režisérské ambice, chytnul se jich a přidal k nim skvělé scénáře, které psal už dříve, a natočil dva geniální filmy. "Láska nebeská" je doslova prototypem krásného, vtipného i smutného romantického filmu, chytrý film, který prostě musí nadchnout. A doslova vás čapne za srdce. Navíc ta plejáda skvělých britských herců. Nejinak je tomu i v případě "Pirátů na vlnách". Skvělý scénář, pevná režie a výteční herci, kteří se oproti "Lásce nebeské" docela obměnili. Bill Nighy ale zůstal, a je to dobře. Stejně tak třeba Emma Thompson, jejíž role je skutečně minimalistická. O čem, že to celé je? O tom, že v 60. letech prostě britská vláda nestrpěla rock'n'roll, a tak se mohl vysílat jenom na lodi, která kotvila mimo britské výsostné vody. Lidé stanici poslouchali, protože rock'n'roll prostě milovali. A kdo by ho nemiloval. Curtis vytvořil úžasnou mozaiku osudů, která je silná, ale co je nejsilnější, to je hudba. Rock'n'roll, to je prostě ta pravá hudba, a ty písně, které se zde pouští, to je nádhera. Soundtrack je úžasnou kompozicí, už jen tohle je jedno ze základních pozitiv snímku. Doufám, že Curtis natočí ještě další filmy, které nejsou jen vtipné, ale také chytré.
Hodnocení: 80% za to, že prostě Rock'n'Roll!


Theatrical release poster, includes two white silhouetted figures against a black background.

Zatím spolu, zatím živí (Knight and Day, 2010)
Cameron Diaz a Tom Cruise. Pro mě jsou tohle dvě hvězdy, které pomalu vyhasínají. Cruise vše zachraňuje tím, že se vrací ke kořenům a funguje mu to, Cameron zase sem tam potěší tím, že ze sebe ukáže trochu víc, když už jí to hraní zase tolik nejde. Nedávno jsem tu zmiňoval snímek "Vrahouni", který je velmi podobný tomu, co sledujeme v "Zatím spolu, zatím živí". Dvojice známých herců je lovena agenty nebo jinými vrahouny. Musí utíkat, zápletka je trochu postavená na hlavu, ale akční scény vypadají docela dobře. V "Zatím spolu, zatím živí" vypadají ještě o něco lépe. Navíc sem tam některý vtip docela vyjde. Tom Cruise ukazuje, že na akční filmy není vůbec starý a že je to žánr, který je prostě jeho. Je pořád charismatický, toho hrdinu mu prostě věříte, stejně jako byste mu věřili, že je ve skutečnosti pořádný šílenec. Cameron je ze začátku správně uřvaná, místy je dobře pitomá a nakonec ani tak neurazí, i když její obličej může být po několika desítkách minut docela iritující. Původně jsem ale čekal, že film bude mnohem horší. "Vrahouni" a "Salt" v jednom filmu s výborným Cruisem a... a to je tak všechno.
Hodnocení: 50% za to, že místy to je docela sranda, akční scény nejsou vůbec špatné, ale nakonec je to přece jen trochu zdlouhavé a až moc předvídatelné, Cameron prostě moc nemusím



Vykoupení z věznice Shawshank (The Shawshank Redemption, 1994)
Proč je tenhle film na české filmové databázi, ale i na té mezinárodní na prvním místě žebříčku těch nejoblíbenějších? Ne, na tuhle otázku neexistuje jasná odpověď. Je režisérsky dokonalý? Určitě by se našli filmy, které jsou režisérsky dokonalejší. Co herecké výkony? Jsou výborné, ale proč tedy nikdo z herců nezískal Oscara? Zapomnělo se na ně? Možná, Akademie je někdy prostě slepá. Tady se prostě sešlo několik dobrých hereckých výkonů, takže už jen díky nim je úroveň vysoká. Ale co dál? Příběh? Určitě je výborný, vždyť je podle Stephena Kinga. Je silný, dojemný a není hororový. Je krásný. Ale copak nejsou ještě silnější příběhy? Na tom nesejde. Tady se všechno sešlo tak dokonale, že prostě musíte uznat, že tenhle film vás chytne za srdce. Není to velký film, a právě to je jeho krása. Je to malý film, film o obyčejných lidech, kterým to v životě moc nevyšlo. Někteří mají později štěstí, jiní ne. Všichni si projdou těžkými okamžiky, je jen na nich, jak se s nimi vypořádají. Dokážeme jít dál? Dokážeme žít i po tom, co se nám všechno zhroutilo. Tenhle film je o poddání se osudu, ale je i o naději. Možná je to právě naděje, láska k životu a přátelství, které z tohohle filmu dělají tak silný zážitek. Frank Darabont ukázal, že je jedinečným umělcem. Je jen škoda, že nám to dokazuje tak málo.
Hodnocení: 100% za to, že ty nejlepší filmy nemusí být o lásce mezi mužem a ženou, ale o přátelství a naději



Captain America: První Avenger (Captain America: The First Avenger, 2011)
DC Comics mají své Supermana, a tak i druhá největší komiksová společnost Marvel potřebovala silného hrdinu, který by vyjadřoval všechny hodnoty toho úžasného a skvělého národa amerického. Captain America se jím stal. Aby také ne, co je američtějšího než americký voják, který bojuje za svoji vlast, nejlépe pak ve druhé světové válce, která byla místem, kde USA ukázaly v plné parádě svou sílu. Vždyť to byly právě Spojené státy, které svým vložením se do konfliktu urychlily Hitlerův konec. Příběh se odehrává za druhé světové války, jen kromě Hitlera tu je Rudá lebka, Nemesis Captaina Americy. Ale asi je jasné, že paralela mezi Hitlerem a Rudou lebkou je až příliš úzká. A co film? No, nečekejte nic super skvělého, je to prostě dobře odvedená práce, kde se jen mihnou některé z dalších postav, které jsou pro svět Captaina Americy důležití. "Captain America: První Avenger" vlastně není nic jiného než prequel k tomu, co přišlo později - k "Avengers". I závěr jasně nasvědčuje tomu, že nás čeká něco víc, že se s Captainem Americou setkáme i v dnešní době, nikoli pouze v minulosti druhé světové války.
Hodnocení: 65% za to, že je to první Avenger, ale ve spojení s ostatními je přece jen lepší, humor snímku ale určitě nechybí



Šéfové na zabití (Horrible Bosses, 2011)
Dobrá komedie, to je pojem, který se postupně vytrácí, ale v poslední době mám pocit, že jakmile dáte do komedie Jasona Batemana, tak je z toho docela úspěch. Pro mě osobně film "Šéfové na zabití" rozhodně úspěch byl, protože jsem se u toho opravdu hodně nasmál. Trojice zaměstnanců, jejichž šéfové jsou skutečně příšerní. Jeden má za šéfku ženskou, která s ním nejen sexuálně haraší, ona ho otevřeně vyzývá k pohlavnímu styku. Jeden si řekne, proč se ten blázen brání, když tou ženskou je Jennifer Aniston, která nemá až tak špatnou postavu, ale holt chlapec je zamilovaný do jiné a chce být věrný. Druhý si myslel, že bude povýšen, místo toho dostane nového šéfa, idiotského syna bývalého šéfa, který bohužel nešťastně zemřel. A třetí chlápek má za šéfa skutečného šílence s tváří Kevina Spaceyho, což je jeden z těch šéfů, co jim nedělá problém někoho zastřelit, protože se na něj špatně podíval. Tihle borci si najmou profíka, který jim řekne, jak na to. Akt musí provést sami. Film je plný vtipných situací, zajímavých zvratů, které místy vyrazí dech. Není to film, z kterého budete měsíce nadšení a budete o něm pořád chtít mluvit, ale je to snímek, který vám hodně zpříjemní jeden večer, a vy budete usínat s tím, že jste se zase jednou dobře pobavili.
Hodnocení: 75% za to, že je to dobrá drsná komedie, kde Jennifer Aniston dostala málo prostoru a sedí jí to víc než role hlavní



Auta 2 (Cars 2, 2011)
Studio Pixar zrovna není z těch, které by se příliš specializovalo na pokračování. "Příběh hraček" byl dlouhou dobu jedinou výjimkou, která - jak se zdá - bude od chvíle, kdy byla natočena "Auta 2" spíš pravidlem. Pixaři stavěli na tom, že každý jejich film byl jedinečný, vytvářely nové světy, nové příběhy. Docela jsem se divil, když bylo oznámeno, že právě "Auta" budou mít svoje pokračování, protože to jsem si dokázal představit spíš u "Úžasňákových", ale nedá se svítit. Mimochodem, dalším pokračováním - vlastně prequelem - bude snímek Univerzita pro příšerky. Ale čekají nás i originální filmy, jako první "Brave" alias v češtině "Rebelka". To se zase nějaký český distributor vyřádil. No, zpátky k autům. Pojetí filmu je originální, stylizuje se do špionážního filmu/komedie, ale těch vtipů je docela pomálu a jsou poměrně dětinské. Nejvtipnější pak byla závěrečná scéna s královskou stráží. U každého jiného studia by to vůbec nebylo špatné, ale tohle jsou Pixaři a člověk - hlavně po krásném "Příběhu hraček 3" - čeká trochu víc. Ale úroveň animáků u Pixárů je pořád vysoko. Samotná animace je prostě nádherná, pokaždé přizpůsobená příběhu a prostředí. Možná budete malinko zklamáni, ale aby vás to úplně přinutilo vzdát se Pixaru, o tom silně pochybuji.
Hodnocení: 65% za to, že to není taková zábava jako první "Auta", ale pořád je to animák, který má hodně vysokou úroveň ve srovnání s konkurencí

Žádné komentáře:

Okomentovat