pondělí 4. června 2012

Past na žraloka, 21 Jump Street, Spiderwickové, Green Lantern, Muži v naději a Arthur


Past na žraloka (The Reef, 2006)
Už vás někdy napadlo, co by se stalo, kdyby se vzaly filmy "Hledá se Nemo" a "Příběh žraloka", spojily by se do jednoho, vymazalo by se z nich kouzlo, vtip i hezký příběh, a navíc to natočili Američani spolu s Korejci? Tak jestli vás tohle někdy napadlo, podívejte se na film "Past žraloka", protože to je přesně to, co od snímku můžete čekat. Jsou tu nějaké ty ne až tak roztomilé rybky, které se snaží dokázat, že mají na to, aby předvedly velký příběh, je tu další souboj se žralokem jako ve filmu "Příběh žraloka", kde si to prcek rozdá s Goliášem, no a samozřejmě nesmí chybět rodinné drama ve stylu "Hledá se Nemo". "Past na žraloka" je hodně špatným pokusem, jak udělat něco velkého, ale skončit jen u toho, že jsem viděl vážně pěkné filmy a pak jsem je vykradl a udělal podle nich něco, o čem si myslím, že je to parádní, ale pořád je to jen vykrádání ostatních. "Past na žraloka" nemá žádné zvláštní kouzlo, člověk se ani nedočká nějaké krásné animace, je to místy docela obyčejné. Mělo by se to přece jen nechat na schopnějších studiích jako Pixar.
Hodnocení: 30% za to, že je to prostě jenom vykrádání filmů "Hledá se Nemo" a "Příběh žraloka"



21 Jump Street (21 Jump Street, 2012)
Pamatujete si ten seriál z 80. let, kde Johnny Depp začínal a který ho vlastně proslavil? Ten seriál o tom, jak parta policajtů vklouzne zpátky do školních lavic, vydává se za studenty a přitom řeší případy? Seriál "Jump Street 21" běžel i na našich televizích a myslím, že v mnohých toho dost zanechal. Je to klasika a klasika se někdy musí oprášit. Jonah Hill se přidal jako scénárista a s Channingem Tatumem si zahráli hlavní role a rozhodli se film i produkovat. Tahle na první pohled nesourodá dvojice se ukázala jako skvělý tah. Ano, byl natočen film podle původního seriálu, s novými postavami - vesměs - a s novým příběhem. Ten základ se příliš neliší. Dvojice policistů se vydává na střední, protože mají řešit zločin. Rozdíly oproti seriálu zde rozhodně jsou. Film je drsnější, je sprostší a myslím, že je také zábavnější. Smál jsem se několikrát nahlas, a to bych řekl, že je dobrý důkaz. Některé scény jsou vážně neskutečné, jen místy a velmi málo se sklouzne k nablblému humoru. Laťka je položena docela vysoko a producentské společnosti by měli dostat nakopáno za to, že se vykašlali na uvedení "21 Jump Street" v našich kinech, i když premiéra byla původně v plánu. Je to škoda, tahle komedie si to zaslouží, a to nejen kvůli nostalgii. Tahle dvojice policistů vám sedne, budete se smát nebo aspoň usmívat, a i když si na film za chvíli asi už nevzpomenete, pro tu danou chvíli to bude příjemný zážitek.
Hodnocení: 80% za to, že je to mnohem lepší než původní seriál, vtipnější, drsnější a jako bonus se setkáme s oběma hlavními hvězdami seriálu



Kronika rodu Spiderwicků (The Spiderwick Chronicles, 2008)
Další z řady těch filmů, které se dají nazvat jako pohádkové fantasy rodinné příběhy. A zase jednou Freddie Highmore, který zazářil především ve filmu "Karlík a továrna na čokoládu", v poslední době byl pak asi jediným pozitivem dvou pokračování snímku "Arthur a Minimojové". "Kronika rodu Spiderwicků" je vlastně ve skutečnosti hodně podobná filmu "Artur a Minimojové", což je trochu škoda, protože to film docela sráží. Hlavní hrdina, který je tu dvakrát, protože Freddie hraje dvojčata, ale zase objeví něco, co je někde ve světě hned vedle nás, který je ale dost jiný. Počítačové efekty jsou v tomhle případě docela hodně dobré, což docela přidává vyznění fantasy. Když se objeví nějaké ty prvky z pohádek, je to hezký film. Jenže u toho zůstává, je to jen hezký film, který zase nemá tolik čím zaujmout.
Hodnocení: 55% za to, že filmu nechybí představivost, ale na druhou stranu není ničím výjimečný



Green Lantern (Green Lantern, 2011)
Když se měl do kin dostat snímek "Green Lantern", docela jsem se těšil, že se zase rozroste komiksová kinematografie. Green Lantern je navíc z těch hrdinů, kteří u nás nejsou tolik známí, a tak si zasloužil lepší představení, což by dopomohlo i prodejům komiksů, který ku příležitosti uvedení filmu vyšel. Komiks, který vyšel u Crew, byl docela úspěch - mluvím z pohledu kvality, nevím, jak je na tom je nakladatelství z hlediska tržeb - ale pokud se týká filmu... Ne, o úspěchu se hovořit nedá. Green Lantern není nějakou trapnou postavou, ale jedním, z nejoblíbenějších superhrdinů DC Comics. Také patří mezi jedny z nejstarších. Film, který mu byl věnován, je však pořádný brak. Hned na první pohled je poznat, jak je to neskutečně kýčovité, jak všechny ty barvy dávají dohromady jen velkého keramického trpaslíka, kterého si většina z nás nekoupí.  A příběh? Vlastně ani není pořádně o čem mluvit. Hal Jordan se setká s mimozemšťanem, který umírá a v poslední chvíli z něj udělá Green Lanterna, jednoho ze strážců vesmíru. Následuje místy přece jen vtipná sekvence na planetě Oa, což je velitelství Green Lanternů. Jenže film "Green Lantern" vůbec nebyl schopen docenit rozsáhlost univerza. Příběhy Green Lanterna jsou epické, ale tohle je prostě málo. Spousta zelené, ale že by si někdo pohrál se scénářem, to ne. Ryan Reynolds zase jednou ukázal, že nemusí vždycky moc hrát, někdy stačí jeho obličej a tělo. Přísahu jsem si spíš protrpěl, než abych si jí užil.
Hodnocení: 45% za to, že se opět ukázalo, že jedině Batman z DC Comics jde v posledních letech zfilmovat kvalitně


poster

Muži v naději (2011)
Jeden z mála českých filmů, které jsem za poslední rok viděl a snad jediný, na který jsem se šel podívat do kina. To má člověk z toho, že tahá přítelkyni i na filmy, které jí moc nebaví. Ale nakonec jsem vlastně nelitoval. Už předtím jsem viděl "Ženy v pokušení" a film se mi líbil. Zasmál jsem se, nic to ve mně nezanechalo a já mohl jít dál. Podobně je to i s touhle komedií, která vás může potěšit ale několikrát když na ní narazíte v televizi. Četl jsem poměrně dost kritik na "Muže v pokušení" o tom, jak je to prvoplánové, jak je jednoduché dát Čechům to, co chtějí. Sexistický humor, pěkná prsa a normální příběh. No jo, ale když jsou ta prsa tak pěkná?! Vica Kerekes je od přírody obdařená žena a já mám navíc slabost pro rusovlásky. Teď aspoň zjistím, jestli to čte moje přítelkyně tmavovláska. Sluší jí to a chlap Macháčkovi závidí. Žena divačka zase závidí Vice. Ale divák i divačka se u toho smějí. A to je dobře. Lehký film s drobnou tragédií, která trochu zaskočí. Jasně, je to prostě jen komedie, chce lidi rozesmát. O to jde, ne? Ty hloupé kritiky o tom, že to není umění, ty bych nejradši spálil. Jasně, že to není umění, ani seto nechce tvářit jako umění. Je to dobře odvedená komedie, a o to jde. A sakra dobře vydělávající komedie. Umělecké filmy nechte Slámovi a dalším podobným. Mimochodem, jaká je návštěvnost jeho filmů?
Hodnocení: 65% za to, že si prostě myslím, že je to dobrá česká komedie, která člověka pobaví a rozesměje



Arthur a Minimojové (Arthur et les Minimoys, 2006)
Když už jsem se u filmu "Kronika rodu Spiderwicků" zmiňoval o tom, že "Arthur a Minimojové" patří mezi to lepší, co Freddie Highmore jako dětská hvězda natočil, řekl jsem si, že by stálo za to se podívat na celou minimojskou trilogii, kterou Luc Besson - ano, ten Besson, co má na triku takové pecky jako "Leon" nebo "Pátý element" - v novém tisíciletí stvořil. "Arthur a Minimojové" vlastně nejsou vůbec špatným filmem. Je tu vytvořen zajímavý svět maličkých tvorečků, jak se k nim dostat je docela věda, celé to obecně vypadá velmi uvěřitelně, navíc je to v retro stylu, skoro by se trochu chtělo říct, že se Besson inspiroval Burtonem, ale s tím, že se téměř vyvaroval temných barev. I když v podzemí je možné najít místo, kde temnota je. Punc kvality filmu dodávají i skvěle namluvené postavy. Betameche v podání Jimmyho Fallona je skvělý, stejně tak i Selenia, kterou si střihla Madonna. Mezi zvučnými jmény dabérů se objevili i Robert De Niro, Harvey Keitel, David Bowie, David Suchet nebo Jason Bateman. Pro druhý díl se vrátili (z tohoto výčtu) pouze Jimmy Fallon a Snoop Dogg. První díl je určitým způsobem uzavřený, i když je zde otevřený konec pro pokračování. To se ale nikdy konat nemělo. Jako jeden film by to fungovalo dobře, mělo to příjemnou atmosféru, ale jako trilogie je to průšvih.
Hodnocení: 60% za to, že tenhle první díl stál docela za to a měl příjemnou animaci



Arthur a Maltazardova pomsta (Arthur et la vengeance de Maltazard, 2009)
Pro druhý díl se podařilo splašit alespoň ty hlavní herce, bez kterých by to nešlo. Vrátil se Freddie Higmore, jeho babička Mia Farrow, no a pokud se týká těch kreslených, tak ti se vrátili všichni, jen s jinými hlasy. Selenia získala hlas Seleny Gomez, která má blíže ke své postavě i jménem, navíc je stejný ročník jako Freddie Higmore. Maltazard dostal hlas Lou Reeda, což také není k zahození, hlasově se ve filmu projevuje i polovina Black Eyed Peas - Will i Am a Fergie. Proč mluvím tolik o zajímavých hlasech? Protože tenhle film doslova nesnáším. Čekal jsem, jak ten docela zajímavý příběh bude pokračovat, ale místo jakéhokoli pokračování jsem dostal jenom natahovanou kaši, kde se vůbec nic nestane. Celé to stojí na tom, že Maltazard se chce dostat do světa lidí, což se mu nakonec povede, u toho se končí a divák musí čekat na poslední díl. Je to škoda, kdyby se z toho udělala jen duologie, možná by to dopadlo lépe a nemusela z toho být taková prázdná slátanina. Kvůli těm hercům mě to vážně mrzí, i kvůli tomu světu, který vypadal hodně cool, ale "Arthur a Maltazardova pomsta" je naprosto o ničem. A co vlastně má být ta pomsta?
Hodnocení: 25% za to, že tohle je jen most mezi prvním a třetím dílem, kde se nestane vůbec nic



Arthur a souboj dvou světů (Arthur et la guerre des deux mondes, 2010)
Od posledního dílu jsem moc nečekal. Dvojka mě natolik zklamala, že jsem do toho šel skutečně se skepsí. Jestli už si Besson počkal na to, zda mu "Arthur a Minimojové" dost vydělají, to nebyl schopen se aspoň trochu věnovat scénáři, který by nebyl tak stupidní? Když se Maltazard dostane do světa lidí, už to přestává mít své kouzlo, vytratila se ta nádhera animace a prostě mi to k Arthurovi nesedí. Je pořád roztomilejší jako ten pačesatý prcek. Navíc, Freddie Highmore nám přece jen o něco vyrostl a je to na něm poznat. Už není dětská hvězda, chlapec nám už prošel pubertou. Na třetím díle je pozitivní jedna zásadní věc, a to skutečnost, že se příběh konečně uzavřel a já můžu s klidem říct, že jsem viděl všechny díly. Jednička mi zůstane v paměti, ty ostatní vůbec. Je škoda, když vidí člověk takovou zajímavou sérii umřít hned s druhým dílem. Jestli jste se s Arthurem ještě nesetkali, podívejte se na jedničku a zapomeňte, že jsou nějaká pokračování.
Hodnocení: 30% za to, že po prvním filmu jsem doufal v nějaké pořádné zakončení, ale tohle bylo prostě zklamání

Žádné komentáře:

Okomentovat