čtvrtek 28. dubna 2016

Ruan Lingyu, Open Season: Scared Silly, Orthodox, Plan 9, Hra na pláč


Ruan Lingyu (1991) - 65 %
Tenhle film není ani tak moc zajímavý pro to, co zobrazuje - alespoň z mého pohledu - ale je zajímavý hlavně proto, jak je natočený. Tahle forma je natolik specifická, že se to opravdu jen tak nevidí. Film obsahuje barevné i černobílé scény, klasické hraní i v podstatě dokumentární film, děj v minulosti i film o filmu. V tomhle je rozhodně jedinečný.

Docela mě překvapilo, že tahle série ještě žije, o to více mě zarazilo, že je to dokonce už čtvrtý díl, který se dostal mezi diváky. No, rozhodně je to něco, co vás tolik nenadchne, i když i zde se nějaký ten povedený vtip objeví. Anabáze s vlkodlakem není ani v animovaném filmu nová, takže v tom nepřekvapí, ale děti může bavit o něco víc.

Orthodox (2015) - 40 %
Když jste malý žid, kterému se posmívají, budete dělat box, abyste si získali respekt. A pak se vám celý život stejně tak nějak podělal. Alespoň tohle je příběh, který se nám snímek "Orthodox" snaží říct. Tahle snaha přeprat ostatní, když mát nějaké problém, která je spojena ještě s vírou, nevyznívá moc uvěřitelně.

Plan 9 (2015) - 20 %
Marně jsem čekal na to, že to bude tribut Woodovu filmu, ale tohle je opravdu jen takový rádoby remake v moderním podání, který se snaží o něco vtipného, ve skutečnosti však neuspěje v žádné rovině. Není to vtipné, není to zábavné, není to v podstatě nijaké a ani trochu nahoty to nezachrání. Možná i Ed Wood by byl zklamaný.

Hra na pláč (The Crying Game, 1992) - 80 %
Snímek se skvělými, více i méně očekávanými zvraty, které posouvají film jakoby naprosto někam jinam. Film o tom, jak je láska komplikovaná, vlastně natolik, že ani sami její aktéři vlastně nejsou schopni poznat, jestli milují, co nebo koho milují, a jak moc jsou pro svou lásku schopni obětovat. Stephen Rea úžasný, Jaye Davidson nádherný a samozřejmě skvělý Jim Broadbent ve vedlejší roli. Ale ten příběh...

Žádné komentáře:

Okomentovat