sobota 9. dubna 2016

Jednej správně, Mrkáček Bill, Boy 7, Darkweb, Dekalog IX


Jednej správně (Do the Right Thing, 1989) - 90 %
Spike Lee mě pořád více a více přesvědčuje, jak skutečně dobrým, i když někdy kýčovitým tvůrcem vlastně je. Téma, které zde prezentuje, jako kdyby bylo aktuální. V Americe je celkem běžné, že černocha zastřelí za to, že drží klacek. Tady je to podáno velkolepě - v rámci ulice - kdy ta ulice je prezentována neskutečně živě. Skvělé!

Mrkáček Bill (Blinky Bill the Movie, 2015) - 40 %
Naprosto standardní příběh, který je pro animované filmy tak běžný, až to pěkné není. On je jiný než ona. Ale přesto si začnou rozumět. Spojí je něco většího, což je v tomhle případě záchrana a znovusjednocení jedné koalí rodiny. Animace je relativně v pořádku, ale nic skvělého, na dnešní dobu celkově spíše podprůměr.

Boy 7 (2015) - 50 %
Takový celkem průměrný film, který ukazuje, že i v Nizozemsku mají nápady na sci-fi. Je to trochu říznuté současným trendem "young adult", ale přitom se to snaží sdělit i nějakou myšlenku. Je vidět, že smyslem byla právě myšlenka, ne triky, což docela vyšlo. Tedy alespoň v mezích. Nic výborného, ale ani propadák.

Darkweb (2016) - 30 %
Snímek, který po celkem dobrém úvodu, který má tu správnou atmosféru, sletěl po hubě rovnou do klasických béčkových vod, kde se myšlenka postupně ztrácí a nakonec vyhrává akce, která rozhodně není nějak skvěle natočena. Taky jste si všimli, že v posledních letech je Danny Glover v podobných filmech vidět v podstatě jen na obrazovce?

Dekalog IX (Dekalog, dziewiec, 1988) - 80 %
"Dekalog" rozhodně vždy neobsahuje příběhy, které v sobě mají naději za každou cenu, ale v tomhle případě se jedná o příběh, který je tak nějak hezky vtipný, i když je vlastně krutý. Tohle je příběh, kde ten happy end sedí, protože nemáte pocit, že to je skutečný happy end, ale něco, co bylo hodně vybojované.

Žádné komentáře:

Okomentovat