čtvrtek 7. dubna 2016

Flákač, Dekalog VII, Kozí příběh - Pověsti staré Prahy, Himalaya, We Are Monsters


Flákač (Drugstore Cowboy, 1989) - 70 %
Takový snímek "Requiem za sen" je co se týče zobrazení drog mnohem depresivnější a temnější, ale přesto film "Flákač" Guse Van Santa ukazuje, že fetovat není žádný med, a že když se chcete napravit, mohou vás vaše vlastní činy dohnat. Ten závěr je povedený, i když možná až moc symbolický, což mi trochu vadilo.

Dekalog VII (Dekalog, siedem, 1988) - 80 %
Další velmi povedený snímek v rámci celého desatera. Příběh o jedné ženě, která měla dítě možná až příliš brzy, ale myslela si, že je připravena. Zajímavá situace, která není dovedena ad absurdum, ale jako kdyby k tomu neměla daleko. Tady je ten závěr povedený a celkem s vámi dovede zamávat. Kieślowski natočil něco velkého, i když to ukazuje na malých příbězích.

Přiznám se, že jsem si to pamatoval mnohem horší. Animace se mi nějak závratně nelíbí, ale nakonec na tom opravdu není to nejhorší. Některé ty postavy by ještě šly, ale ten příběh je takový blábol, až se to zdá neuvěřitelné, že tohle skutečně mohlo projít až k samotnému natočení. Ani ta ujetost postav to nezachrání.

Himalaya (2015) - 50 %
Když se podívám na film "Everest", který byl tematicky hodně podobný, musím před Američany smeknout, protože vytvořili něco, co je skutečně silné. Tohle se Jihokorejcům v takové míře rozhodně nepodařilo, ani ta velkolepost z toho pro mě nebyla cítit takovým způsobem. Navíc mi to v jejich podání přišlo roztahané.

We Are Monsters (2015) - 50 %
Tenhle snímek dovede překvapit hlavně svou krutostí, která se projevuje samozřejmě už tak nějak od začátku, ale především ve druhé polovině to nabírá na obrátkách, a to hlavně v rámci toho, co všechno můžeme vidět. Téma nepřináší vůbec nic nového, ale to gore zpracování, to je přece jenom povedené.

Žádné komentáře:

Okomentovat