sobota 2. dubna 2016

Falešná hra s králíkem Rogerem, The Sin Seer, Dekalog II, Vracejí se... znovu, Ženská záležitost


Falešná hra s králíkem Rogerem (Who Framed Roger Rabbit, 1988) - 100 %
Tenhle film jsem měl strašně rád už jako dítě a zjistil jsem, že i po letech ho naprosto zbožňuji. Teď už to není tak kvůli postavičkám, i když i ty jsou báječné, ale hlavně pro to, jak Zemeckis, jako nikdo před ní a nikdo po něm, dokázal trikově spojit herce a animaci - technicky dokonalé - ale navíc tomu dal ještě příběh, který je zábavný, napínavý a parádně ujetý.

The Sin Seer (2015) - 35 %
Tohle by byl vlastně docela dobrý film, kdyby skutečně přinesl to, co naznačuje. Měl by to být snímek o ženě, která má speciální schopnosti. Jenže když se na to budete koukat, tak způsobem, kterým je to podáno, budete mít pocit, že to nejsou schopnosti, ale v podstatě jen dedukce a empatie. Nesmírně nudný film, který je vlastně jen ostřejší romancí.

Dekalog II (Dekalog, dwa, 1988) - 80 %
Při sledování tohoto dílu si uvědomíte, že to není prostředí, které nutně působí negativně, ale že to jsou lidé, kteří v něm pracují, kteří jím procházejí. Jako kdyby žádná z postav, které zde jsou, v sobě už neměla radost, jako kdyby v každé něco více umíralo, než žilo, což je v kontrastu s tím, že hlavní hrdinka je těhotná. Opět silné a nepříjemně depresivní.

Vracejí se... znovu (Sometimes They Come Back... Again, 1996) - 50 %
Na ten průměr se to ještě chvílemi vyškrabe, ale výš určitě ne. Některé scény jsou hodně nápadité, trikově je snímek povedený a jsou zde dobře zvládnuté triky - scéna v posteli anebo s kořínky trávy. Ale jinak je to jen opakování toho, co bylo řečeno prvním filmem, jen trochu jinak a místy i trochu drsněji. Nic moc navíc.

Ženská záležitost (Une affaire de femmes, 1988) - 70 %
Takový zvláštní film v tom, jakou má poetiku a k čemu vlastně vede. Některé scény vás samy o sobě donutí přemýšlet o tom, na co vlastně koukáte, což je hrozně dobře, ale zároveň máte pocit, že toho chtějí říct víc, než měl vlastně autor na mysli. Anebo jen Chabrola podceňuji. Tohle ale rozhodně není špatný film.

Žádné komentáře:

Okomentovat