úterý 3. března 2015

Lovcova noc, Hercule Poirot: Únos Johnnieho Waverlyho, Pepina Rejholcová, Grinch, Dvanáct křesel


Lovcova noc (The Night of the Hunter, 1955) - 95 %
Drsný film noir a zároveň příběh o tom, jak děti utíkají před zlým... mužem, protože čarodějem se ani říkat nechce, i když ono by to vlastně pasovalo. Robert Mitchum je opravdu neskutečný a jeho souboj levé ruky s pravou je úchvatný a děsivý. Krásný film, který vám vyrazí dech, protože tohle je tak zajímavá kombinace, že prostě nejde než žasnout.

Hercule Poirot: Únos Johnnieho Waverlyho (Agatha Christie's Poirot: The Adventure of Johnnie Waverly, 1989) - 65 %
Je to trochu slabší díl, ale to snad jen v tom vyústění, které jsem tak nějak čekal. Tvůrci ale film pěkně oživili vztahem Poirota a Hastingse, kdy hlavně epizodka s automobilem je naprosto skvělá. Výborně se zde udržuje napětí z toho, jestli dojde k únosu nebo nikoli, a proč. To finále je pak trochu slabší, ale rozhodně ne špatné.

Pepina Rejholcová (1932) - 60 %
Tenhle film je skutečně unikátní v tom smyslu, že se jedná o adaptaci komiksového stripu, který v té době u nás vycházel a který si našel svoje čtenáře. Takových filmů obecně v české historii moc není a z poslední doby mě napadá jedině "Alois Nebel". Jinak je ale "Pepina Rejholcová" poměrně klasická komediální blbna, která je ke konci až otravná.

Grinch (How the Grinch Stole Christmas, 2000) - 70 %
Měl jsem to štěstí vidět film v angličtině a v češtině a musím říct, že ta česká verze mi přišla o něco lepší. Vlastně celkem o dost. Hlas Zdeňka Svěráka byl takový víc vánoční, stejně jako celý dabing, i když Jim Carrey je nejlepší prostě v originále. Rozhodně příběh, který si člověk nejvíce užije o Vánocích. Jindy je to prostě jen celkem obyčejná pohádka.

Dvanáct křesel (1933) - 60 %
Taková pěkná blbina s Vlastou Burianem, která hodně využívá toho, že se děj odehrává v Polsku. Nejlepší mi rozhodně přišla scéna na začátku, kde se Ferdinand setkává s Wladislawem a nejsou schopni se domluvit, dokud na sebe nezačnou pískat, to mě opravdu dostalo. Nápaditý vtip, který se jen tak nevidí. Jinak celkem pěkná groteska, která místy hodně ulítává.

Žádné komentáře:

Okomentovat