neděle 29. května 2016

Kipur, Asterix a Galové, M. Butterfly, Pandemic, Raz dva


Kipur (Kippur, 2000) - 60 %
Zase trochu jiný válečný film, který je vlastně natočen jako dokument. Co se mu daří, to je ukazovat to, jak vlastně válka dokáže pustošit lidské životy i přírodu, ale přitom se film snaží ukázati to, jak je nesmyslná. Přesto se jedná o film, který je poměrně dlouhý což mu příliš nepřidává na snesitelnosti, ale jednou se to dá.

Asterix a Galové (Astérix le Gaulois, 1967) - 60 %
Asi hlavně z nostalgie dávám 60 % tomuto filmu, který je pořád ještě celkem dobře na animovaný, ale ten příběh je takový prosťoučký a hloupoučký, až se člověk diví, že to vlastně vydalo na hodinový film. Je to úvod postav do filmu, tedy alespoň úvod animovaný a jinak to ani moc brát nejde. Ty dobré filmy mají teprve přijít.

M. Butterfly (M. Butterfly, 1993) - 75 %
David Cronenberg je pro mě jedním z největších režisérů současnosti, a i když jeho poslední dva filmy moc nemusím, stejně mi pořád dokazuje, že umí skvěle točit. A ač mám raději jeho temnější tvorbu, která je zároveň pořádně gory, tak se rád podívám i na něco jiného. Herecký výkon Ironse a Lona je v tomhle snímku tak úchvatný, až bere dech a děsí zároveň. A přitom to gory není ani trochu.

Pandemic (2016) - 30 %
Může to být, z jakého chce pohledu, ale tenhle film prostě nedovede zakrýt, že nemá na to, aby vyprávěl nějaký skutečně nový příběh, ale prostě jen omílá to, co bylo již tolikrát omleto. Tohle není nic jiného než survival snímek, v němž se vyskytují zombie, anebo něco jim velmi podobného. Trochu nuda.

Raz dva (Yi yi, 2000) - 80 %
Tchajwanský film má své silní tvůrce a Edward Yang očividně jedním z nich. Ve třech hodinách dokáže prezentovat osudy lidí tak, jak se to podaří jen málokomu, a to navíc v dobré kvalitě obrazu a v celkově zajímavé stylizaci, kdy máte pocit, že každé oblečení bylo přesně vybráno tak, aby to dokonale sedělo do dané scény, nemluvě pak o hereckých představitelích, kteří jsou ve své nehereckosti přirození.

Žádné komentáře:

Okomentovat