pondělí 16. května 2016

Cyklo, Du cheng feng yun III, Salineuiloe, Don Gato: El Inicio de la Pandilla, Mrtvý muž


Cyklo (Xích lô, 1995) - 70 %
Když nic nevíte o vietnamském filmu, je celkem milé se nechat překvapit, hlavně když je to pozitivním směrem. Snímek "Cyklo" nebo také "Rikša" je přesně tou ukázkou kvalitní filmařiny, který bych z Vietnamu nečekal. Možná je to místy trochu samoúčelně drsné, ale výsledku to rozhodně přispívá, i když možná budete mít pocit, že jste něco podobného viděli. Ale určitě ne z Vietnamu.

Du cheng feng yun III (2016) - 40 %
Při sledování tohoto snímku jsem si říkal, jestli není něco špatně. Tohle už je tak ujeté a naprosto mimo mísu, že nevíte, jestli brečet, anebo prostě přistoupit na šílenou hru scenáristy a režiséra, který se utrhl ze řetězu a šoupnul tam roboty, příšery... No vypadá to jako levná (nikoli do kvality triků) verze "Transformers" a "Já, robot", navíc se skvělými asijskými herci, kteří se hlavně pitvoří. Ale aspoň za ně těch 40 %.

Salineuiloe (2015) - 50 %
Klasický thriller, který je sice pojat jako něco výjimečného, skoro až velkolepého, kdy na některé scény je tak zbytečně kladen důraz, ale přesto to nezastře svou průměrnost. Skvělý vizuál, na který jsem od Korejců už zvyklý, ale k tomu je příběh, který se snaží mít něco z "Mlčení jehňátek" a "Sedm", ale na to prostě nemá.

Na první pohled se to tváří jako něco, co by mohla být sranda, ale na zhlédnutí si uvědomíte, že to možná ani pořádně nemělo potenciál. Když jsem to sledoval, jako kdyby se někdo snažil o to, zabít všechny vtipy, anebo prostě neměl smysl pro humor, protože tady opravdu nebylo moc čemu se zasmát.

Mrtvý muž (Dead Man, 1995) - 70 %
Snímek má takovou svou vlastní poetiku, která vám bud sedne, anebo nikoli. Mně sedla, protože je zde celkem dobré gore, které mám rád a které i v černobílé vypadá docela dobře. Johnny Depp na sebe zbytečně nestrhává pozornost, ale nechává mluvit především film samotný a Jarmuschův rukopis. Stojí to za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat