pátek 27. května 2016

Americká krása, Babysitting 2, Ledová sezóna, Zebraman, Všichni možní sběrači a já


Americká krása (American Beauty, 1999) - 100 %
Jedinečný film, který stojí na naprosto úchvatných hereckých výkonech, ale stejně tak i na skvělém scénáři a výborné režii. Kevin Spacey vás provede maloměstským životem a jeho pozlátko strhne jako náplast, pod kterou tkáň pořádně hnije. A přitom je to pořád zábavné, emotivní a vy budete jen trnout. A pak je tu ještě Mena...

Babysitting 2 (2015) - 40 %
Takové obyčejné pokračování, které si udrželo úroveň prvního filmu mimo jiné i tím, že bylo zvoleno trochu exotické prostředí. Film ale hlavně ukazuje to, jak Christian Clavier zestárnul a že se pomalu dostává do formy, v níž by namísto Asterixe mohl hrát spíše Obelixe. Sem tam se něčemu možná zasmějete.

Ledová sezóna (Norm of the North, 2016) - 40 %
Asi je v tom nějaká nutnost, že filmy, které se odehrávají za polárním kruhem, musejí mít ekologické poselství, které je divákům doslova otloukáno o hlavu. Tohle platí i v případě "Ledové sezóny", jejímž smyslem je, aby si lidé uvědomili, že vlastně není dobrý nápad stavět domy na ledu... Opravdu závratná myšlenka. Ale sem tam je to i trochu zábavné.

Zebraman (2004) - 55 %
Miikeho mám moc rád, ale tentokrát mi jeho film až tolik nesedl. Přitom je to tak ujeté, jak se mi to většinou líbí. Anebo možná je to přece jen ujeté málo. Jsou zde pěkné triky, jsou zde pěkné scény, ale celkově mi to připadalo spíše zdlouhavé. Tohle by se mi možná více líbilo jako manga než jako hraný film.

Všichni možní sběrači a já (Les glaneurs et la glaneuse, 2000) - 70 %
Rozhodně zajímavý dokument, tedy minimálně v tom, jaké téma si pro zpracování režisérka vybrala. Ale nakonec je přece jen ještě zajímavější to, jak obsáhle se jí téma podařilo pojmout, ukázat co všechno takové sbírání obnáší, a přitom zůstala věrna lidem, o kterých chtěla vyprávět, tedy na první pohled chudších, jakoby ztracených. I na nich najdete něco víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat