pondělí 17. listopadu 2014

Lick the Star, Cesta k cíli, Jean-François, The Scribbler, Aquadettes


Lick the Star (1998) - 60 %
Sofia Coppola již prvním krátkým snímkem ukazuje, že má smysl pro silné ženské hrdinky, což se bude v její následující tvorbě nadále opakovat. Stejně tak má smysl i pro určitou stylizaci, což je zde primárně dáno použitím černobílého schématu. Jinak se jedná o ukázku toho, že povinná četba může být skutečně nebezpečná. Nápad zajímavý výsledek přechytralý.

Cesta k cíli (I Know Where I'm Going, 1945) - 70 %
Hezká romantika, která by bez toho prostředí prostě nefungovala. Skotsko je krásné a tohle je ve filmu výborně zachyceno. Roger Livesey ukazuje, jak je výborným hercem a také to, že si za života za svou práci možná zasloužil trochu více uznání. Melodramatické pojetí je už pak takové, že vám ne vždy musí sednout.

Jean-François (2009) - 40 %
I když člověk vítězí, ještě to neznamená, že bude šťastný a že se u něj neprojeví nějaké zlé vzpomínky, které si s sebou nese. Tohle je přesně případ tohoto krátkého snímku, který je ve své výpovědi možná přece jen trochu skromný a nedovolí vám oněm silným emocím skutečně, vlastně skoro vůbec, propadnout.

The Scribbler (2014) - 70 %
Snímku se rozhodně nemůže vzít, že se snaží diváka poměrně zmást. Je to místy absurdní, místy hodně ujeté, trochu stylizované jako "Sucker Punch", ale rozhodně ne tak jednoduše čitelné. Ano, je to divné, o tom žádná, ale musím říct, že se mi tahle místy opět "cool" zpomalovaná podivnost prostě líbila. Takhle by to asi vypadalo, kdyby se Američané volně snažili převést něco, co původně vzniklo v Japonsku. Originální, divné, ne vždy konzistentní, ale rozhodně stojí za alespoň jedno zhlédnutí.

Aquadettes (2011) - 80 %
Člověk by neměl ztrácet naději, a to ani v případě, pokud je u něj diagnostikována nemoc jako roztroušená skleróza. Dáma ve filmu s dalšími staršími seniorkami, to řeší tím, že dělají synchronizované plavání. Skutečně krásná ukázka toho, jak stojí za to se života držet. Vzhledem k tomu, že o nemoci něco vím, mluví mi film z duše. Navíc ukazuje, že člověk dokáže i ve vyšším věku velké věci.

Žádné komentáře:

Okomentovat