sobota 15. listopadu 2014

Over Time, Řím, otevřené město, Anniversary Present, The Homesman, Metachaos



Přesčas (Over Time, 2005) - 80 %
Konečně se mi zdálo, že je možné, aby v krátkém filmu souzněla hudební stránka s tím, co je na plátně, a vy tak máte pocit, že sledujete naprosto funkční představení, kde jsou prvky v jednotě. To je ještě podpořeno velmi zajímavými postavičkami a jejich animací, stejně jako tím, jak melancholický celý "Přesčas" je.

Řím, otevřené město (Roma città aperta, 1945) - 90 %
Asi jsem si to ani nechtěl připustit, ale ten neorealismus má něco do sebe. Kamera, která zde zabírá dění, je neskutečně přirozená a neuhýbá ani před momenty, které mají i po tolika letech stále co říct. Hlavně proto, že se jedná o momenty velmi emotivní. Závěr jich nabízí hned několik, ale nejen kvůli němu stojí za to snímek zhlédnout. Itálie se dostala na koně. Hlavně filmově.

Anniversary Present (2005) - 60 %
Skvělé, pokud se na to díváte, co si ti dva navzájem, ač vlastně nechtěně, přivodí. V tomhle smyslu je to skutečně jízda, které nejde, než se smát. Pokud se ale jedná o vtip, tak je strašná škoda, že pointa je prozrazena, respektive tušena už velmi brzy, což jí trochu ubírá. Jinak ale povedený vtip o tom, jaké následky má špatná komunikace. A také lidská povaha.

The Homesman (2014) - 80 %
Western žije i v dnešní době a já jsem tomu skutečně rád. Tenhle můj milovaný žánr potřebuje resuscitaci a myslím, že snímek jako "The Homesman" je tou správnou cestou. Není to "Django", to se čekat nedá, ale Tommy Lee Jones ukazuje, že má cit hlavně pro postavy, ale i pro příběh, který není nudný, i když jeho tempo je pomalé. Jako režisér a scénárista je dobrý, ale jako herec ukazuje své nejlepší schopnosti, kterým v tomto díle konkuruje jedině úchvatná Hilary Swank. Ona je tak maskulinní a ošklivá, až je prostě krásná. Úžasná herečka.

Metachaos (2010) - 20 %
Jako performance to má asi něco do sebe, ale dovedu si představit, že něco podobného se dá vyjádřit i jinými způsoby a trochu efektivněji. Pro mě je tohle jen mix nepříjemné hudby s nijak příjemnou vizuální stránkou. Ano, emoce tam asi budou, ale já jsem si je musel spíše domýšlet.

Žádné komentáře:

Okomentovat