neděle 3. července 2016

Adaptace, Cech panen kutnohorských, Diplomacie, For Semafor, The American Side


Adaptace (Adaptation., 2002) - 80 %
Charlie Kaufmann napsal scénář, který jednoduše nikde jinde neuvidíte. Tohle je tak speciální dílo, že budete jen zírat na to, co sledujete. Ale možná ještě víc budete zírat na to, že to všechno dává smysl, i když je to posunuté do naprosto nového rozměru. Realita a film se propojují neuvěřitelným způsobem, a to i díky skvělým hercům v čele s Nicolasem Cagem.

Film, který je zajímavý nejen tím, že je to povedená komedie, ale také tím, že by z hlediska historického natočen velmi povedeně a zdatně a že skutečně máte pocit, že jste se přenesli do naprosto jiné doby. Otakar Vávra měl jednoznačně cit pro různé žánry, což zde předvedl milým, zábavný a přitom společensky kritickým způsobem.

Diplomacie (Diplomatie, 2014) - 75 %
Líbí se mi premisa, že tvůrci většino natáčí historické filmy velkolepě a zaměřují se na boje, na války, ale v případě tohoto snímku z doby druhé světové války na to šli tvůrci jinak. Jedná se vlastně o velmi komorní drama, které na divadle musí vypadat skvěle - však je také film adaptací divadelní hry. Ale i ve filmu se ukazuje herecká síla představitelů a skvělé dialogy.

For Semafor (2010) - 40 %
Samotná myšlenka toho, aby se natočil album coverů písní Semaforu, je skvělá. To, jak jsou písně provedeny, už je jiná věc. A ještě jiná věc je to, jaký film byl vlastně natočen. Jedná se v podstatě jen o záznamy z natáčení, které nic moc navíc neřeknou, samotný film pak v podstatě postrádá smysl, protože nemá ani pořádně komentáře. Jako film slabé.

The American Side (2016) - 70 %
Film noir v moderním provedení, ale ne tak, aby to bylo příliš laciné, ale tak, aby to mělo tu správnou atmosféru. Detektiv není úplně Marlowe, ale zase tak moc k němu daleko nemá. Je správně drsný, nebojácný, má suchý humor. Tohle je film, který se mi i díky svojí zápletce musel líbit a také se mi líbil.

Žádné komentáře:

Okomentovat