úterý 10. března 2015

All That Heaven Allows, Hercule Poirot: Podivná loupež, Hercule Poirot: Křížový král, Kniha života, Hercule Poirot: Sen


All That Heaven Allows (1955) - 90 %
Na první pohled strašně jednoduchá zápletka o tom, jak se žena a muž do sebe zamilují, kdy jediný problém je v tom, že každý je z trochu jiné společenské vrstvy. Hlavně v jejím případě by vadilo, kdyby se s ním dala dohromady. Jenže ona si uvědomuje, v hodně silných scénách, že to, co chce ona, vlastně není až tak sobecké, alespoň ve srovnání s tím, co chtějí ostatní, kterým se ona chce podřídit. Krásný film.

Hercule Poirot: Podivná loupež (Agatha Christie's Poirot: The Incredible Theft, 1989) - 65 %
Hercule Poirot se dostává do vyšších kruhů, kde už jde o válku a o to, aby bylo možné Německo případně porazit alespoň ve vzduchu. Je hezké vidět, jak Poirot mezi ty lidi nepatří, ale přitom je ve skutečnosti mnohem inteligentnější než všichni ti průmyslníci a jejich nabubřelé ženušky. Přesto mě tenhle díl až tak nezaujal.

Hercule Poirot: Křížový král (Agatha Christie's Poirot: The King of Clubs, 1989) - 70 %
Příběhy ze zákulisí filmového průmyslu mě baví, navíc i proto, že jsou velmi často nápadité. Tohle se podařilo udržet i Agathě a jejímu Poirotovi v tomto příběhu, který je skvěle vypointovaný, i když sama pointa může být do jisté míry zklamáním. Ty scény ve studiu jsou sice místy celkem klišé, ale stejně pobaví.

Kniha života (The Book of Life, 2014) - 75 %
Čekal jsem, že to bude zase celkem nuda a on ten příběh, ve svém základu, vlastně je jen tím, jak dva muži bojují o jednu ženu, ale to, že je to zasazeno do mexických kulis a do mexické mytologie, tomu přece jen dává něco navíc, stejně jako styl animace, který byl zvolen. Není to animace nutně podbízivá, ale rozhodně má své kouzlo.

Hercule Poirot: Sen (Agatha Christie's Poirot: The Dream, 1989) - 75 %
Někteří lidé si možná zaslouží nějaký trest za to, jak se chovají, ale přece jen, smrt je trestem, kteří ne všichni považují za přijatelný. Hercule Poirot vraždu nikdy nepřijme, což jasně dává najevo, a tak vyšetřuje vraždu továrníka, který se ke svým zaměstnancům choval jako hovado. Skvělé variování se záměnou a tím, jak je zločin skvěle rekonstruován.

Žádné komentáře:

Okomentovat