sobota 8. listopadu 2014

Fakta v případu pana Hollowa, Ivan Hrozný I., Výkřik, Ivan Hrozný II., Portal: No Escape


Fakta v případu pana Hollowa (The Facts in the Case of Mister Hollow, 2008) - 95 %
Skoro až neuvěřitelná hra s detailem a tím, co to vlastně znamená se dívat na fotografii a na její jednotlivé prvky. Na první pohled se může zdát, že je to vlastně zachycení hezké momentky, ale právě ty detaily, ty tomu dávají naprosto jiný rozměr. Tady vidíte, co všechno vám může uniknout, když se díváte ne obraz jako celek, ale nikoli jako na celek složený z jednotlivých součástí.

Ivan Hrozný I. (Ivan Groznyy, 1944) - 65 %
Sergej Ejzenštejn je velikánem ruského a vlastně i světového filmu a první díl jeho "Ivana Hrozného" je skvělé kostýmní drama, ale nějak jsem z něj neměl pocit velkoleposti, který jsem očekával. Davové scény zde jsou, jako obvykle, ale i ony mi přišly takové malé, jako kdyby nebyl využit jejich potenciál. Nelíbil se mi první díl příliš, nedokázal si udržet mou pozornost.

Výkřik (Howl, 2011) - 45 %
Dospělému se těžko vniká do světa dítěte, ještě když dítě není úplně takové, aby se dalo mluvit o naprosto přirozeném chování. Má to směry, který by se tenhle snímek mohl vydat a být skutečně skvělý, ale na druhou stranu jakoby ani jednu možnost pořádně nevyužil a šel tou svou, která není ani zdaleka nejdokonalejší.

Ivan Hrozný II. (Ivan Groznyy. Skaz vtoroy: Boyarskiy zagovor, 1958) - 75 %
Druhý díl je přece jen o něco lepší než díl první, snad za to může i skutečnost, že se zde objevují barevné scény, které tomu dodávají ten správný ruský kolorit. Ale na "vině" je i skutečnost toho, jak se postava Ivana Hrozného vyvinula a co se z ní stalo. Už není velkolepá, už je jen děsivý. Člověk se ani nemůže divit, že Stalin uvedení filmu zakázal.

Portal: No Escape (2011) - 55 %
Fanda hry nijak moc nejsem, zasekl jsem se u Blizzardu a tam asi ještě dlouho zůstanu, pokud vůbec něco hrát budu, ale je vidět, že tady se dá vytvořit něco zajímavého i na podkladě hry. Není to nic skvělého, ale je vidět, že peníze jsou, když je dobrý tým. A hodně mě překvapilo, jak moc velký tým se za tímhle filmečkem skrývá.

Žádné komentáře:

Okomentovat