neděle 5. května 2013

Batman (seriál, 1966-1968) - 50 %


Batman (1966-1968)
Seriál Batman z let 1966 až 1968 je v současné době něco naprosto neskutečného. Je to označováno jako parodie, ale přitom máte pocit, že se seriál bere neskutečně vážně. Ty morální hodnoty, které se nám snaží předhazovat, to je něco, co současný divák jen těžko snese. Kostýmy nejsou právě nijak skvělé, o efektech se mluvit nedá, ale především jsou to příběhy, které diváka nijak moc nenadchnou. A hlavně jejich pojetí. Má to být parodie? Jestli ano, tak ale co potom paroduje? Samotného Batmana? Ale ten byl přece v komiksu tenkrát také docela divný. Našli byste příběhy, které se skutečně vymykají lidskému chápání - Batman je ve skutečnosti ufon, Batman má pouze 2D rozměr, apod. Pojďme se na úvod rovnou seznámit s hlavními postavami, které se ve většině vyskytují v každé epizodě. Výjimkou je jedině Batgirl, ale k té si něco řekneme dále.
Batman/Bruce Wayne (Adam West) - Jako Batman by vlastně nebyl tak špatný, má skvělý hlas, vypadá trochu jako Roger Moore, ale v tomhle obleku prostě vypadá stejně hloupě jako Robin. Rozhodně to není ten hrdina, kterému bychom měli věřit, nemluvě pak o tom, že se ani omylem nejedná o temného rytíře. Je to prostě výstřední osoba, které není schopna policie vyřešit, což, jak se zdá, jsou případy všechny.
Robin/Dick Grayson (Burt Ward) - Přiteplený kostým Boy Wondera je něco, co mě na Batmanovi neskutečně irituje, ale v tomhle seriálu to vypadá vlastně celkem normálně. Když se podíváte na ostatní kostýmy, které se zde objevují, není to zase nic tak divného. Jinak je Robin kluk, který se má od Batmana učit, je trochu nerozvážný, ale přesto jedinečný pomocník. Většinou mu stačí jediná rána pěstí, aby byl vyřazený z boje. Batman na tom není o moc líp.
Alfred (Alan Napier) - Nemá rozhodně takovou důstojnost jako obvykle, ale tu koneckonců nemá ani Batman. Není to ten rozumný člověk, který dokáže poradit, ale prostě postavička, které jde nejlépe utírání prachu. Sem tam se navleče jako Batman a nikdo nepozná rozdíl.
Komisař Gordon (Neiul Hamilton) - Jen šašek, který sám není schopný akce. Nedá se srovnávat s Gordonem, kterého nám představují filmy nebo i nové komiksy. V každou chvíli volá Batmana, protože sám nic nevyřeší. Největší problém pro něj je, když se nemůže Batmanovi dovolat, ale ve chvíli, kdy se Batman chová divně, není pro Gordona problém jít proti ochránci.
O'Hara (Stafford Repp) - Gordonův sekundant, který stojí jen o kousek vedle, vždycky je připraven se vyděsit a případně připomenout Gordonovi, že chtěl zavolat Batmanovi.
Batgirl/Barbara Gordon (Yvonne Craig) - Objevuje se až ve třetí sérii a je společnice Dynamic Dua, jak jsou Batman a Robin velmi často nazýváni. Její identita je tak tajná, až to pěkné není, asi stejně jako identita Batmana. Přesto jsou všichni ve městě dostatečně slepí na to, aby si neuvědomili, kdo ve skutečnosti některý ze superhrdinů je. Podle všeho je i Batman pěkný tupec, který nedokáže odhalit, že Barbara je Batgirl. ani ona nemá ponětí o tom, kdo je Batman a tvrdí, že Bruce Wayne nikdy nemůže být Batman, že jsou úplně jiné osoby. Já tu jinakost úplně nevidím.
Co by to bylo za Batmana, kdyby neměl proti komu bojovat. A tak se v každém díle setkáváme s minimálně jedním neřádem, s nímž se musí Batman utkat. V prvních dvou sériích jsou příběhy většinou rozděleny do dvou dílů. Na konci prvního dílu hrozí  Batmanovi a Robinovi smrt, aby se z toho téměř zázrakem na začátku druhého dílu dostali a na konci této druhé části pak i záporáka dostanou. Většinou na základě podivné logiky, ale i štěstí. Není se čemu divit, protože schopnosti těch dvou "superhrdinů" jsou skutečně... minimalistické. Třetí série už se trochu liší a ve většině dílů se na konci setkáme se záporákem, který bude Dynamic Duo otravovat v dalším díle. Logika každého příběhu, ať už je vyřešen v jednom, dvou nebo třech dílech, je však stejná. Nějaký záporák kuje pikle, Gordon na něj zavolá Batmana a Robina, chvíli to vypadá, že je s oběma amen, ale pak se to všechno v dobré obrátí a Dynamic Duo nikdy neprohraje.  A teď už k těm záporákům, s nimiž se Batman a Robin musejí utkat nejčastěji. Skoro to vypadá, že seti záporáci po své porážce ani nedostanou do vězení, ale prostě na chvíli zmizí, aby se příště mohli vynořit znovu.
Joker (Cesare Romero) - Klasický záporák, který je zde skutečně rozesmátým Jokerem. Myslím, že se v něm trochu inspiroval Jack Nicholson, když ztvárňoval svou postavu pro snímek "Batman" Tima Burtona. Joker není moc děsivý, ale spíš je to prostě jen gangster ve svém klasickém obleku. Není to moc poznat, ale Cesar Romero byl natolik pyšný na svůj knír, který je pro něj typický, že i v případě role Jokera ho odmítl sundat. Bílá maska ho dokázala zakrýt velmi dobře.
Penguin (Burgess Meredith) - Jeho klasické "kvá-kvá" a vzezření skutečně podobné tučňákovi je jen důkazem toho, že tohle je většinou kriminálník. V několika dílech se snažil dostat Gotham tím, že se tvářil jako klaďas, ale pak vždycky otočil. Batman mu samozřejmě nikdy nevěřil. Mimochodem, k Penguinově představiteli, Burgesse Mereditha určitě budete znát. Právě on si zahrál Rockyho trenéra ve všech prvních pěti filmech o tomto boxerovi.
Catwoman (Julie Newmar a Eartha Kitt) - Bezmezně zamilovaná do Batmana, ale stejně tak i do kradení. V první své epizodě v Batmanovi sice umírá, ale to jí nebrání v návratu, je to přece jen kočka a má devět životů. Pro třetí sérii ji ztvárnila Eartha Kitt, a tak Halle Berry nebyla první černošskou představitelkou této role. V jednom díle, ještě s Julií Newmar, téměř dojde k jejímu sblížení s Batmanem, ale to samozřejmě nezkazí nikdo jiný než Robin. Tohle pro mě byla skoro nejlepší scéna seriálu, protože kočka a netopýr k sobě prostě patří.
Riddler (Frank Gorshin a John Astin) - Riddler je zde klasický šílenec, který se vyžívá v hádankách, které ale Batman s chvilkou přemýšlení a za pomoci Robina dokáže v okamžiku vyřešit. Že tam chybí logika, to je jedno. Hned jsem si musel vzpomenout na snímek "Černej dynamit", kde byla podobná logika také použita, ale v případě filmu byla dotažena ad absurdum a opravdu bavila. Frank Gorshin si zahrál Riddlera v první a třetí sérii, pro druhou ho na pár dílů vystřídal John Astin (známý ze seriálové "Adamsovy rodiny" z let 1964 až 1966).
Král Tut (Victor Buono) - Vážený profesor, který se sem tam mění ve faraona a stává se kriminálním živlem. Proč? A jak se dostává na svobodu? Ale to je přece jedno, hlavně že je to zase nový nápad. Stejně jako dále popsaný Egghead, i Tut byl vytvořen přímo pro seriál, i když je pravda, že by bylo možné najít určitou spojitost mezi ním a Two-Facem. Ta je ale přece jen slabá. Mimochodem je zajímavé, že Two-Face se v seriálu neobjevil, ale odhadoval bych, že to bylo jeho až moc děsivým vzezřením, které by se do seriálu a jeho stylu nehodilo.
Egghead (Vincent Price) - No je to trochu smutné vidět Vincenta Price v téhle roli, ale nedá se nic dělat. Beru to tak, že si ze sebe dokázal udělat srandu, ale jeho záporák s fixací na vejce je skutečně ujetý. Nechápu, proč potenciál takhle debilních postav nemohl být využitý v plné síle. Copak ho Batman nemohl zdolat tím, že před ním rozbíjel vejce?
Olga (Anne Baxter) - Královna ruských kozáků se strašným přízvukem, která byla většinou společnicí Eggheada. Žádné schopnosti, ale stejně dokázala na Batmana vyzrát, i když je pravda, že její vejčitý společník byl většinou mozkem, i když trochu poblázněným.
Mad Hatter (David Wayne) - Asi to měl být šílenec, ale nijak v sérii nezazářil, a přesto, že patří ke klasickým záporákům Batmanova světa,  tady prostě zapadl.
Mr. Freeze (Eli Wallach, George Sanders a Otto Preminger) - Jediný padouch, kterého hrál v každé epizodě někdo jiný. Klasický Freeze, který dokáže zmrazovat. Mimochodem při jeho prvním zjevení v první sérii byly použity celkem zajímavé efekty. Batman v nich moc nevynikal, ty s loukou patří k děsivě nejhorším, ale právě tepelné pole v příběhu s Freezem bylo pojato zajímavě.
"Batman" je parodie, ale také jedna velká moralita. Pamatuji si, že jsem kdysi seriál sledoval, patrně na nějaké německé nebo rakouské televizi, a po prvních dílech jsem měl příjemný pocit, že se vracím k něčemu, co ve mně kdysi cosi zanechalo. Jenže pak začnou ty šílené morality, které mě zprvu naprosto uzemnili, pak už jsem jen sledoval, jak naivní dokáže televizní produkce být. Tady je výčet toho nejlepšího, co mě na morálním odkazu seriálu zaujalo:
  • Batman nejezdí ve stavu, kdy je trochu mimo, raději předá klíčky policistovi.
  • Robin nevstoupí do baru, kam nesmí nezletilí.
  • Když Batman zjistí, že zaparkoval na místě, kde je zákaz stání, chce přeparkovat.
  • Jestliže musí zaparkovat na placeném místě, tak samozřejmě zaplatí a ještě Robinovu vysvětlí, jak je to dobré a prospěšné pro společnost.
  • Mladí nepijí alkohol, ale mléko.
  • Batman říká: "Držte se knih děti a hodně štěstí v boji proti diskotékám."
  • Batman radí: "Robine, zapni si pás. I když jedeme jen pár bloků, musíš dbát na bezpečnost."
  • Při vstupu do muzea: "Samozřejmě zaplatím, jako každý jiný občan."
  • Batman uvažuje: "Když už nemůžete věřit Santa Clausovi, tak komu byste měli věřit?"
  • Batman a Robin nemohou vstoupit do místnosti, protože se tam modelky převlékají a ony na ně nemohou pohlédnout.

To jsou naprosto neskutečné věty. Ale co mě nejvíc dostalo, to byla věta následující: "Politici jsou oddaní a spravedliví sloužící lidu." To jsou hodnoty, co? To je ten správný rytíř! Ale abych na seriál jen neplival, tak i něco pozitivního. Například používání SFX z komiksu (klasické "zvuky", které jsou vyvedené velkým písmem) jsou použity i v seriálu a docela to do něj sedí. Když se v seriálu vyskytují zvířata, místy je docela úchvatné, jak skvěle se s nimi dalo pracovat. Dnes by na jejich místě byly pouze milióny bitů. A když už nic jiného, sem tam dokáže seriál skutečně pobavit. Možná ho pusťte svým dětem jako moralitu. Třeba to v nich vzbudí nějaké ty hodnoty, ale jinak... Myslím, že ani vy, ani vaše děti zase o tolik nepřijdou. Pro geeky a nerdy je to však skoro povinnost. Kdo nezná Adama Westa a sleduje seriál "The Big Bang Theory", skoro jako kdyby ani nežil.
Došlo i na Batmanův tanec.
Na závěr bych si dovolil shrnout příspěvky několika zajímavých herců, kteří se v seriálu objevili:

  • Roddy McDowall v dílech "The Bookworm Turns" a "While Gotham City Burns".
  • James Brolin v různých postavách v dílech "Ring Around the Riddler", "The Catwoman Goeth", "The Sandman Cometh" a "The Cat and the Fiddle".
  • Vincent Price v celkem 7 dílech jako Egghead - viz výše.
  • Eli Wallach jako Mr. Freeze - viz výše.
  • Joan Collins v dílech "The Wail of the Siren" a "Ring Around the Riddler" jako Siren.
Pánové Ward a West trochu zestárli.
A na závěr ještě jedna zmínka o crossoveru se seriálem "Green Hornet". Dvojice Green Hornet a Kato (v jejich původní obsazení Van Williams a Bruce Lee) se nejprve objeví v dílu "The Spell of Tut", kde si s nimi Batman a Robin pokecají, když Dynamic Duo šplhá po provaze po jedné budově. Tyhle vtipné rozhovory se pak ve druhé a třetí sérii objevují častěji. Ke skutečnému crossoveru dojde až v dílech "A Piece of the Action" a "Batman's Satisfaction", kde oba páry dělají společně na jednom případu. Tohle byl skutečně příjemný crossover, protože - a říkám to bez zábran - "Green Hornet" je prostě lepším a zajímavějším seriálem. Jeho postavy jsou uvěřitelnější. Batman a Robin v tomhle provedení prostě nejsou superhrdinové, k nimž může někdo vzhlížet, ale spíš postavy dětských poučných filmečků. Jako takové je nejvhodnější celý seriál chápat. Pak si ho možná užijete. Když je vám devět.
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když si myslíte, že budete mít Batmana rádi v jakémkoli provedení.
Hodnocení: 50 % za to, že to vlastně ani není sranda



Žádné komentáře:

Okomentovat