úterý 2. dubna 2013

Spring Breakers (2012) - 75 %


Spring Breakers (Spring Breakers, 2012)
Nejprve bych rád uvedl oficiální text distributora, který jsem převzal na ČSFD: "Čtyři sexy středoškolačky se rozhodnou vyloupit fast food, aby měly peníze na krátkou jarní dovolenou. Jenže to je jenom začátek… Při oslavách v motelovém pokoji se zábava zvrhne a překročí zákonnou hranici. Dívky jsou zatčené a stanou před soudem… pouze v bikinách se ocitnou v soudní síni, kde za ně překvapivě zaplatí kauci nechvalně proslulý místní gangster Alien (James Franco). Alien vezme dívky pod svá křídla a začíná ta nejdivočejší jarní jízda, co pamatují. Na oko drsný Alien má i citlivou stránku, a tak si ho mladé školačky zamilují a vydávají se společně na prázdniny, o kterých se žádné z nich ani nezdálo."
I když si přečtete tenhle oficiální text, budete na plátnu civět jak z jara. Před vámi se totiž neodehrává pořádná pařba ve stylu filmů jako "Projekt X", ale nic takového se nekoná. Režisér a scénárista Harmony Korine využívá Spring Break, tedy jarní prázdniny v Americe, k tomu, aby rozjel dramatický příběh, který je místy pořádně depresivní. Forma je přizpůsobena tomu, aby efekt filmu byl skutečně silný, a to se daří, protože snímek šlape skvěle a vy nemáte moc důvodů k tomu, abyste se smáli. Ale to je dobře, protože film nemá být komedií, nemá vás pobavit, ale ani nechce přehnaně moralizovat.
Spring Break je o tom, že si mladí vyjedou někam, kde je teplo. Nejlépe na Floridu, kde si pak užívají sluníčka, alkoholu, drog a sexu. Tohle je přece nejlepší možná zábava, jakou mladí potřebují. Nic neřešit, o nic se nestarat, prostě si užívat. Asi jsem starý, nebo nevím, ale tohle mi nepřijde jako zábava. Jenže tenhle film mi padl do noty. On se vůbec nesnaží popsat Spring Break jako užívání si, ale už od začátku máte nepříjemný pocit z toho, že se semele něco nepěkného. Hrdinky, totiž nejsou jen studentkami, které škola nebaví, ale jsou holkami, jejichž život je vůbec nebaví. Nudí se a chtějí něco jiného, nového, chtějí utéct ze stereotypu, který je obklopuje celý život. Všechno se zdá tak v pohodě, tak bez problémů, jen získat peníze. Vyloupení fast foodu ale pomůže.
Musím říct, že forma filmu mě opravdu dostala a já jsem jen zíral, jak někdo konečně dokázal ztvárnit naprostou nesmyslnost a bezvýznamnost, prázdnost takových mejdanů. Nemohl jsem uvěřit tou, že i Američané si uvědomují, jaký vliv to na děti mít může, že si uvědomují odcizení mezi dětmi a jejich rodiči. Skutečně jsem čekal jiný film, ale tohle je docela naturalistické pojetí, místy opravdu hnusní, a to včetně Franca, který je neuvěřitelně odporný. Snímek v tomhle smyslu klape naprosto dokonale. Je hnusný ukazuje slizkost lidí, to, jak pro ně hodnoty nic neznamenají, jak pro ně neexistuje nic, co by dávalo smysl. Někteří ještě mají naději, možná, ale jiní už jsou ztracené případy, které jsou určené k porážce. Nedá se nic dělat, tak to prostě je. Film neřeší, kde je problém, jestli ve výchově, ve vzdělání, řeší jen důsledky a ukazuje nám, že některé mladé životy končí naprosto zbytečně.
Nad obsahem trochu vítězí forma, která mě dostala. Skvělá, atmosférická hudba, umocňuje opakující se záběry, přeskoky v časové kontinuitě a další prvky, které jsou využívány - ztišení zvuku a jeho nahrazení hudebním doprovodem, prostříhávání od detailních záběrů na vzdálené, apod. Všechno vede k tomu, že film má přesně ten správný depresivní tón, který měl na diváka dopadnout. Odhalená ňadra a alkoholové orgie, které nás provázejí celým filmem, jsou nakonec spíše výsměchem, podtržením toho, že taková zábava to vlastně vůbec není. Selena Gomez, respektive její postava, říká jednu krásnou větu: "Chci domů. Takhle jsem si to nepředstavovala. To není fér, takhle to nemělo být." Takhle to nemělo být, alespoň podle plakátů ne, ale výsledek je výborný. Překvapivě dobrý.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si myslíte, že jarní prázdniny jsou jen zábava.
Hodnocení: 75 % za to, že dostanete něco, co opravdu nečekáte


Žádné komentáře:

Okomentovat