úterý 20. března 2018

Na konci světa, Dobrý časy, Gosford Park, Grand Prix, Gummo




Na konci světa (God's Own Country, 2017) - 70 %
Citlivý a přitom silně realistický film o životě na venkově. Jsou zde scény, které hned tak někde neuvidíte, ta práce se zvířaty je natočena skutečně dobře. A podobně dobře jsou natočeny i erotické scény, kterých je zde relativně dost. Láska mezi mladými muži je zde pojata hodně intenzivně a velmi uvěřitelně.

Dobrý časy (Good Time, 2017) - 60 %
Zajímavý film, z kterého někteří budou nadšení v tom, jak je jiný, další budou spíše zhnusení a pak tu budou tací, jako já, kteří neví, co si mají myslet, jestli je to opravdu tak dobré, anebo je to vlastně šlápnutí vedle, které se jako dobré tváří. Rozhodně je to ale film, který si zaslouží více než jedno zhlédnutí.

Gosford Park (Gosford Park, 2001) - 70 %
Ukočírovat takové herce a dát všem dostatek prostoru, aby zde fungovali jako jeden ansámbl, to skutečně chtělo schopného režiséra a Robert Altman ukázal, že jím rozhodně byl. Přesto mě nedokázal film vtáhnout. Je skvělý z hlediska režisérského, hereckého, ale třeba i kostýmního, jen ten příběh mě prostě neohromil.

Grand Prix (Grand Prix, 1966) - 70 %
John Frankenheimer zde ukazuje především režisérské mistrovství, které je prezentováno střihem, dvěma záběry nebo i více záběry v jednom okně a skvělou prací se zvukem. Jasně, to není jen jeho vina, ale měl vizi, která je z toho patrná - ukázat rychlost a její krásu stejně jako zhoubnost. A to se podařilo. Závodní scény jsou i po půl století úchvatné.

Gummo (Gummo, 1997) - 50 %
Takový hodně zvláštní zážitek, který už si popravdě ani nechci moc opakovat. Není to něco, co by mě naplnilo, ale je to zase něco, co ukazuje, jak mohou film také vypadat. Je to hodně syrové, hodně realistické, ale přitom je to až příliš temné, až příliš takové, že to ani moc nechcete celé vidět. Asi na to hned tak nezapomenete, což je přece jen docela dobrá vizitka pro film.

Žádné komentáře:

Okomentovat