středa 28. března 2018

Cuky Luky Film, Ďáblova dílna, Hra bez pravidel, The Pirates of Somalia, Vlk z Královských Vinohrad




Cuky Luky Film (2017) - 20 %
Někde jsem psal, že americká komedie je v háji a neprodukuje nic pořádného, ale ony na tom česká a slovenská nejsou o mnoho lépe. Dle mého je "Cuky Luky Film" důkazem tohoto tvrzení, protože i když zde je pár scén, které jsou i vtipné, v konečném důsledku je to oslava trapnosti, kterou já nemusím.

Ďáblova dílna (Die Fälscher, 2007) - 70 %
Není to výjimečný film z druhé světové války, konkrétně tedy z koncentračních táborů, ale je to velmi dobrý film z prostředí koncentráků. Němci a Rakušané se látky chopili citlivě a přitom poměrně autenticky, a to i přesto, že si trochu kopou do své vlastní minulosti. Ale dělají to dobře a připomínají velmi zajímavou nacistickou iniciativu.

Hra bez pravidel (1967) - 60 %
I v Československu bylo možné natočit noirovou detektivku, nebo alespoň detektivku, která má prvky noiru. Ale přece jen to není tak temné, jak by si člověk přál. Je to dáno prostředím i českým stylem natáčení. Neznamená to však, že by vás snímek "Hra bez pravidel" neměl bavit. Dobře spěje ke svému konci.

The Pirates of Somalia (2017) - 40 %
Téma zajímavé, ale i když jsou zde docela dobří herci, nějak to není ono. Je to trochu pojato jako komedie, ale přitom to není vtipné, spíše jen odlehčené. Není to emočně vyhrocené, i když se to v závěru snaží o to, aby se tam z toho nějaké emoce vymačkali. Tohle mi trochu přijde jako plácání se na břehu moře.

Zajímavý testament Jana Němce, který je pojatý v podstatě jako experimentální hraný dokument, který je místy opravdu jen hrou s kamerou, s osobnostmi, se sebou samým. Ale má to svoje kouzlo, má to zajímavého duchu, hravého, který by skoro souzněl s mladším autorem a ne s osmdesátiletým režisérem, který nestačil sám snímek dokončit.

Žádné komentáře:

Okomentovat