pátek 23. ledna 2015

Mzda strachu, The Island Earth, "Marečku, podejte mi pero!", Island in the Sky, Martin a Venuše


Mzda strachu (La salaire dle la peur, 1953) - 90 %
Nejprve to vypadá, že to bude sociální drama ze slumu, ale jakmile se dostaneme na silnici s náklaďáky plnými nitroglycerinu a s chlapíky, kterým jde jen o peníze, začíná to být neskutečné drama. Označení jako thriller vůbec není zavádějící. Jsou tady skvělé scény, které samy o sobě jsou katastrofou, ale ony slibují ještě tíživější konec.

This Island Earth (1953) - 80 %
Parádní sci-fi s výbornými, jednoduchými, ale skvělými efekty, který má i nějaký ten hezký, béčkový příběh, který docela funguje a jede. Jsou zde dobré postavy, i když to jsou archetypy, tak to vůbec nevadí, protože vás budou bavit. A když dojde na masky, je to neskutečná paráda. Krásné naivní béčko, kterých v té době vznikalo hodně, ale ne všechna byla takhle příjemně vymazlená.

Prostě skvělá svěrákovina/smoljakovina, kterou jsem celou od začátku dokonce viděl snad až nyní. Ty hlášky jsou ale neskutečné a uvědomil jsem si, kolik jsem jich znal, aniž bych si pamatoval, že je to z tohoto filmu. Nádherná ukázka české hravosti, humoru a lehkosti. Opět něco, co se v dnešních českých komediích prostě nevidí.

Island in the Sky (1953) - 60 %
Nenadchne ani neurazí je asi skutečně nejlepší možné označení tohoto filmu. John Wayne je pořád dobrý, prostě je takový, jakého ho chcete a jakého ho většinou dostanete. Líbila se mi ale celá sekvence toho, jak se snaží přežít. Jasně, mohlo to být drsnější, ale na svou dobu je to pořád docela dobré.

Martin a Venuše (2012) - 30 %
Klasická ukázka moderní české komedie. Je to o lidech, je to neoriginální, je to o konfliktu, ale s tím, že nakonec všechno dobře dopadne. Skoro záletná manželka, neschopný manžel, který sám stejně nikdy nic nezvládne, Taclík, kterého moc nemusím, tohle prostě není dobrá kombinace, která by měla skončit úspěchem anebo alespoň tím, že se budu smát.

Žádné komentáře:

Okomentovat