neděle 11. ledna 2015

Zpívání v dešti, Mužský rod, ženský rod, Habermannův mlýn, Čin lásky, Ikarie XB 1


Zpívání v dešti (Singin' in the Rain, 1952) - 90 %
Ona je to vlastně strašně jednoduchá romance, ale když k tomu máte úchvatné herce, zpěváky a tanečníky, mnohdy jen v jedné osobě, tak v tom případě vás to prostě musí okouzlit. A to finále je prostě nádherné, navíc je všechno vedeno tak, aby bylo omluvitelné i to, že je jedné z hrdinek celkem ublíženo. Ale jo, proč by se člověk nemohl dívat na film, který je prostě krásný, a bavit se u něj.

Mužský rod, ženský rod (Masculin féminin, 1966) - 60 %
Vlastně mám rád konverzační filmy a tenhle měl o čem povídat, skvěle pojednává o době a o tom, jaké bylo smýšlení mladých, ale nic to nemění na tom, že mě Godard nedokázal až tak oslovit. Přesto ukazuje, že jsou možnosti filmu skutečně široké, záleží jen na tvůrci, jak celé natáčení pojme. Tohle je velmi osobní.

Habermannův mlýn (Habermann, 2010) - 80 %
Lidi jsou svině a je v podstatě jedno, jaké jsou národnosti. Film zachycuje temnou etapu lidských dějin a také temnou etapu českých dějin. Ano, Němci byli za války zrůdy, ale po válce se zrůdy staly i z jiných. Ano, může za to válka, ale možná i lidská podstata a snaha spravedlnost definovat jako oko za oko, když se zrovna nikdo nedívá. Finále filmu je epicky kruté.

Čin lásky (Un acte d'amour, 1953) - 70 %
Hezký příběh o jedné lásce. Kirk Douglas a Dany Robin se k sobě skvěle hodí a funguje jim i skutečnost, že jsou každý jiné národnosti. Dokázali to dokonale využít. Je to vlastně jen romance, ale to finále je tak krásně kruté, že prostě nejde než si na konci jen povzdechnout o tom, že někdy to prostě dobře nemůže skončit.
Ikarie XB 1 (1963) - 85 %
Nádherná ukázka toho, že v historii máme naprosto skvělé sci-fi filmy, které rozhodně stojí za pozornost. Nejsou to jen blbiny, které by byly zábavné, ale jsou tu i celkem hluboké snímky, které mohou nadchnout i milovníky sci-fi staré školy. O "Ikarii XB 1" jsem poprvé slyšel jako o kultovním filmu. Naprosto právem. Výborní herci, výborná psychologie a skvěle zvládnuté dekorace.

Žádné komentáře:

Okomentovat