sobota 31. ledna 2015

Poraž ďábla, Alpha and Omega: The Legend of the Saw Toothed Cave, Ostře sledované vlaky, Big Jim McLain, Pasti, pasti, pastičky


Poraž ďábla (Beat the Devil, 1953) - 70 %
Není to až tak výrazný film v Bogartově a nakonec ani Hustonově kariéře, ale vyniká právě tím, že je tu Humphrey a další skvělí herci. Vidět kdekoli Petera Lorra je prostě radost. Ta jeho tvář je taková přátelská, i když tedy většinou hraje šmejdy. Tohle je prostě parádně obsazený film, kde opravdu tolik nejde o to, co se děje, ale kdo to prožívá.

Docela se mi líbí, že to má hororový prvek, ale ten přece jen tolik nefunguje v téhle líbivé, pro děti určené animaci. Jestli se ale tohle dostane k vašim dětem, myslím, že si ty čoklíky mohou docela zamilovat. Může to mít ještě hodně dílů a ani bych se moc nedivil, kdyby skutečně mělo. Je to takové to obyčejné, co neurazí.

Ostře sledované vlaky (1966) - 95 %
Jeden z těch českých filmů, které se tváří nenápadně, ale jakmile se na ně jednou podíváte, pochopíte, proč kolem něj byl tak velký humbuk. "Ostře sledované vlaky" jsou skvělým zachycením Hrabalova díla, ale i lidské povahy. Herecky je to naprosto výtečné a některé hlášky a scény jsou prostě nezapomenutelné. "Víte, že jsem myslel, že to vyrovnáte" mě naprosto odrovnalo.

Big Jim McLain (1952) - 35 %
Tak i mistr se někdy utne a Duke se v tomhle případě sekl poměrně hodně. Je to takový prapodivně naivní pohled na pátrání po komunistech, kterému chybí gradace a ani trochu mu nepomáhá hlas s voiceoveru, který možná byl použit jen proto, že se nepovedlo natočit zvuk hned na místě. Slabý příběh, slabý dojem.

Pasti, pasti, pastičky (1998) - 40 %
Dal jsem si hodně na čas, než jsem se na tenhle snímek podíval, a určitě nelituji toho, že mi to trvalo tak dlouho. Pro mě není o co stát. Ta zápletka je dobrá, úvod je výborný, ale jakmile dojde na kritiku společnosti, mám poct, že paní režisérka chtěla říct tolik, že se v tom nakonec sama ztratila. A že mám Donutila rád, tak snad ještě nikdy mi nepřišel tak otravný. Asi to je proto, že on opravdu jinak nehraje.

Žádné komentáře:

Okomentovat