pátek 16. ledna 2015

Umberto D., Doktor na moři, Lepší teď než nikdy, Temná Hvězda, Dinosaur 13


Umberto D. (Umberto D., 1952) - 90 %
Můžete mít cokoli proti neorealismu, ale když se na tenhle snímek podíváte, tak prostě musíte být dojati. Je to tak krásný a přitom jednoduchý příběh, který je krutý, ale zároveň je tak plný naděje a touhy žít, že je až neskutečné, jak bylo možné všechno tohle spojit do jednoho fungujícího celku. Malý velký film.

Doktor na moři (Doctor at Sea, 1955) - 60 %
Celkem příjemná komedie z jedno lodi o jednom doktorovi a krásných ženách. Jsou zde celkem dobré gagy, jen jich po hříchu není moc. Nevím, čím to bylo, ale měl jsem pocit, že naivní BB vypadá lépe v černobílé, než v barvě, ale na kráse jí to přece jen zase tolik neubírá. Nenáročné, příjemné, snesitelné.

Lepší teď než nikdy (And So It Goes, 2014) - 40 %
Klasická americká komedie průměrného ražení, kde nebýt skutečně skvělých herců, nejspíš ji snadno přehlédnete. Douglas je skvělý ve všech polohách, stejně tak i Keaton. Jen škoda, že je to celé takové prvoplánové a dostává to z vás emoce přesně tak, jak čekáte. Nebýt té srdcebolnosti, bylo by to určitě lepší.

Temná Hvězda (Dark Star, 1974) - 85 %
Na první pohled to vypadá docela levně, ale když se díváte dál a sledujete ty skvělé efekty, které má na svědomí Dan O'Bannon, jenž s Carpenterem napsal i scénář a zahrál si ve filmu, musíte uznat, že trikově je to prostě nádherný film, a to byste si řekli, že je to jen nějaká sci-fi komedie. Je to víc. Je to vtipné, ale je to zároveň i sci-fi, které přemýšlí. Minimálně o tom, jak to dopadne, když lidi budou dlouho uzavření a něco se hodně podělá.

Dinosaur 13 (2014) - 70 %
Tak jsem si po nějakých deseti, dvaceti minutách říkal: "A co jako?" Je hezké, že se jim podařilo vykopat dinosaura, ještě takových rozměrů, ale to o tom bude hodina a tři čtvrtě? No jo, jenže to se do toho pak pustila FBI a film najednou získal naprosto nové grády. Zajímavá a hlavně další krásná ukázka toho, jak veřejný systém ne vždy funguje a jak je někdy směšný. Bohužel následky směšné nejsou.

Žádné komentáře:

Okomentovat