úterý 13. ledna 2015

Evropa '51, Futures vedettes, Kajínek, La bride sur le cou, Kapitán Dabač


Evropa '51 (Europa '51, 1951) - 80 %
Silné drama o ženě, která hodně ztratila a chce najít smysl v životě po tragické události. Rozhodne se, že ten smysl je v pomoci chudákům, ale její konání se nesetkává vždy jen s pochopením. Jako kdyby takový člověk do současné společnosti nepatřil. Za sílu filmu může jak skvělá režie a kamera, která je v podstatě netečná, tak i krásná Ingrid Bergman, která je rozhodně víc než jen pěkná žena.

Futures vedettes (1955) - 40 %
Takový roztomilý příběh o tom, jak se dvě holky zamilují do svého učitele zpěvu, který je navíc osobností. Vede to k tomu, že mu nadbíhají a pak si samozřejmě obě začnou překážet. Kdyby učitele zpěvu nehrál skvělý Jean Marais a jednu ze studentek krásná BB v celé své nevinnosti, asi by film bez problémů zapadl. Ani takhle se ale nejedná o nějak známou věc, která v první řadě postrádá jedno - vtip. Ono ale v konečném důsledku drhne i to drama.

Kajínek (2010) - 60 %
Na český thriller je to docela dobré, ale "Příběh kmotra" byl v tomhle přece jen o dost lepší i drsnější. Jákl se moc zhlédl v americké produkci a takhle pojal i nějaké akčnější scény. Není to špatné, ale v konkurenci toho, co sem plyne, to prostě zanikne. Na druhou stranu, je to ukázka toho, že český akční thriller může fungovat.

La bride sur le cou (1961) - 90 %
Tohle je přesně ten film, který jsem chtěl s BB vidět. Ona je tu na první pohled krásně naivním, ale ve skutečnosti je to pěkná mrška, která umí vyskočit drápy. Snímek je komediálně laděný, ale jsou tu i docela dobré dramatické momenty. Možná by to chtělo trochu ujetější gagy, ale ona to vynahrazuje skutečnost, že je BB neskutečně sexy. Finální scéna s puškou je prostě parádní.

Kapitán Dabač (1959) - 70 %
Slovenský pokus jak se po 14 letech vyrovnat s temným odkazem druhé světové války a s tím, jak Slovensko sympatizovalo s nacisty. Slovenské národní povstání je zde ukázáno se sílou, jakou mělo na lidi, je zde prezentováno jako snaha lidí, kteří si uvědomili, že nacismus je špatný. Vlastenecké a vlastně dobré.

Žádné komentáře:

Okomentovat