středa 28. ledna 2015

Prázdniny pana Hulota, Noc na Karlštejně, Nekonečný příběh 2, Nekonečný příběh 3, Labyrint: Útěk


Prázdniny pana Hulota (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953) - 75 %
Je zajímavé, jak i film v podstatě beze slov, dokáže říct tolik. Jacques Tati rezignoval na to, co si lidé říkají, protože je stejně důležité to, co dělají. A právě tím dokáže vyjádřit poměrně velké množství vtipů. Není úplně dech beroucí, ale je vtipný v podstatě pořád, někdy trochu blbečkovským způsobem, ale i to k němu patří. Je jako živel, který se umírněně prožene jedním letoviskem.

Noc na Karlštejně (1973) - 100 %
Jeden z nejkrásnějších muzikálů, jaké znám. Tedy z těch českých. Melodie, které zde znějí, jsou neskutečně nádherné, nakažlivé a snadno rozpoznatelné. Do toho hlasy skvělých českých zpěváků, jež se celkem umně spojují se zpívajícími herci. Navíc ti herci, to jsou všechno legendy, na které je radost pohledět.

Nekonečný příběh 2 (The Neverending Story II: The Next Chapter, 1990) - 60 %
První film je prostě natolik jedinečný, že dvojka mu nemůže konkurovat. Zde je pronesena věta o tom, že každá kniha čtená podruhé přinese čtenáři něco nového. Jenže ten základní příběh je pořád stejný a pro tenhle film to platí dokonale. Co mě však naprosto odrovnalo, to je výprava a skvělé trikové scény, které ještě postrádají digitální pečeť.

Nekonečný příběh 3 (The Neverending Story III, 1994) - 20 %
Tohle je opravdu špatné. Ten příběh je sám o sobě ubohý, ale tady už nikdo nepochopil to, jaké bylo kouzlo prvního filmu. Je to taškařice s pohádkovými kulisami, která se odehrává v současném světě. To, že poznáte mladého Jacka Blacka, není žádná výhra. Ale to není celý křečovitý film, který se neskutečně naivně snaží vzbudit emoce.

Labyrint: Útěk (The Maze Runner, 2014) - 80 %
Vzhledem k tomu, co se k nám v poslední době z Hollywoodu dostává, alespoň tedy v cílení fantastiky pro teenagery, je tohle ještě pořád povedené. To téma je hodně dobré, trochu nezvládnuté, protože je zde jednoznačně prostor pro něco drsnějšího, co by sedělo více. Ten závěr je trochu nejistý a určitě bude třeba vidět i pokračování, ale i tak mám z prvního filmu dobrý pocit.

Žádné komentáře:

Okomentovat