neděle 5. ledna 2014

Yip Man 2, Čert a Káča, Ip Man: Zrození legendy, Bílá nemoc, Yip Man: Jung gik yat jin


Yip Man 2 (2010) - 80 %
Na to, že se jedná o více méně životopisný film, je to neskutečně akční a živé. Ty souboje jsou prostě výborné, a je jedno, jestli jsou to kung fu borci mezi sebou, anebo je to kung fu maník proti boxerovi jako v tomto případě. Yip Man přesídlil do Hong Kongu, aby unikl japonské nenávisti, ale i zde se setkává s nepochopením, a to ze strany zápaďáků, kteří v podstatě provedli něco podobného jako Japonci v Číně. Myslí si o sobě, jací nejsou frajeři, a tak musí dostat nakládačku. Konfrontace bojového umění wing chun s boxem je naprosto úchvatné. Nejsou potlačena ani sociální témata, takže za mě rozhodně palec nahoru.

Čert a Káča (1955) - 55 %
Co si budeme povídat, kdyby nebylo kresby podle Lady a známý hereckých hlasů, pravděpodobně by tahle pohádka zapadla. Jedná se o celkem tradiční zpracování, které ukazuje, že Ladova kresba nemusí být pro animaci tou nejvhodnější. Právě z hlediska animace film spíše zklame, než aby skutečně nadchnul, některé scény ale dokážou vytvořit správnou, až děsivou atmosféru, ale jen na krátkou chvíli. A proč musí být Káča kreslená jinak? Ten potřebný efekt se z toho nedostavil.

Ip Man: Zrození legendy (Yip Man chinchyun, 2010) - 75 %
Celý snímek doprovází píseň, kterou my známe většinou v provedení Marty Kubišové pod názvem "Dobrodružství s bohem Panem". Tohle je motiv, který se mi nikdy neomrzí, ale film samozřejmě nestojí jen na tom. Vracíme se dál do Ip Manovi minulosti a zjišťujeme, kde se učil umění wing chun a jak ho zdokonaloval. I zde jsou prvky politické, prvky utlačování, ale do popředí se dostává i romance, což je celkem příjemné oživení. Mladší herec neztrácí nic z toho, co měl Donnie Yen, snad pouze to charisma mu ještě chybí. Filmu pak chybí více scén, které se zaměřují na souboje. Finální bojová scéna to ale aspoň trochu vynahrazuje.

Bílá nemoc (1937) - 85 %
Karel Čapek byl neskutečný vizionář a hlavně skvělý pozorovatel společenského dění, který dokázal prorokovat, co se stane. "Bílá nemoc" je jedna z jeho her, která předznamenala druhou světovou válku. A stejně takové je i filmové zpracování, kdy scénáře, režie i hlavní role se ujal skvělý Hugo Haas, který zde ukazuje, jak moc skvělým hercem je. Jsou zde naprosto skvělé scény, z kterých přímo mrazí. A to i po takové době, Když si člověk ještě vezme, že druhá světová válka začala za dva roky, význam a dopad filmu se ještě prohlubuje. Pro mě velmi mrazivý film, který navíc ukazuje, že i před osmdesáti lety se točily silné snímky.

Yip Man: Jung gik yat jin (2013) - 65 %
Líbí se mi hlavně, jak se celé sérii daří přecházet mezi jednotlivými dobami. Tento film sleduje Ip Mana v jeho pozdním věku, v době, kdy je již známým učitelem ještě známějšího Bruce Leeho. Ani v tomto filmu se s postavou Bruce nesetkáme, tentokrát vůbec. Přesto se daří vytvořit další dramatický příběh, a to opět příběh spojený s politikou, která do Ip Manova života zasahovala až příliš. Přesto stále mohl dělat to, co chtěl a co miloval. Snímek je v podstatě takovou meditací, je klidnější než ostatní filmy, což je dáno i Ip Manovým věkem. Rozhodně to není akční podívaná, kterou byste možná čekali po předchozích filmech. Když se do toho ale starý muž pustí, stojí to za to. Jen by to možná chtělo trochu jiná témata, než pořád dokola omílat ta samá.

Žádné komentáře:

Okomentovat