středa 22. ledna 2014

Lepší zítřek 1 a 2, Gantz, Vlk z Wall Street, Poslední vládce větru


Lepší zítřek (Ying hung boon sik, 1986) - 70 %
Jedná se o první film Johna Wooa, kterým se skutečně dostal do povědomí a pro který se stal hlavně synonymem režiséra, který dokáže natočit pořádnou akční řežbu. Hvězdou jeho filmu je Yun-Fat Chow, který nebyl v amerických filmech nikdy pořádně doceněn, ale tady předvádí opravdu parádní kousky. Žádné kopy a údery, ale pořádně krvavá řežba. To je recept, na který Woo vsadil, spolu se zajímavými postavami a ucházejícím příběhem. A vyšlo to. Na tohle se dobře kouká, pokud máte rádi drsnější akci. Síla tohoto filmu je i v tom, jak dokáže ladně spojovat drsnou akci, humor i vztahovou rovinu.


Gantz (2010) - 50 %
Manga "Gantz" mě celkem úspěšně dostala a já jsem byl hodně zvědavý na to, jaké je její hrané provedení. Musím říct, že hrané verze mangy nejsou úplně to, co bych si představoval, "Death Note" budiž důkazem, ale může to mít zajímavé prvky. Vzhledem k tomu, že manga staví na sci-fi příběhu a nepokrytém násilí, objevuje se zde nahota celkem názorná, byl jsem zvědavý, jak to bude zachyceno ve filmu. Pravděpodobně se jedná o japonskou áčkovou produkci, protože tohle provedení je neskutečně sterilní a už od začátku je docela jasné, že to rozhodně nebude tak béčkové, jak byste chtěli. Ve srovnání s předlohou je tohle skutečně sterilní podívaná, i když by se to při některých krvavých explozích nezdálo. A nezapomeňte, když zvracíte, dejte si ruku před pusu.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, 2013) - 100 %
Jednou se potvrdilo, že když se na něco hodně pěje chvále a vy to pak vidíte, nemusíte být nutně zklamáni. "Vlk z Wall Street" je úžasnou ukázkou toho, jak se člověk dokáže vypracovat, stane se pořádným šmejdem, a možná mu v tom budete fandit, potom udělá něco, čím se stane šmejdem pro všechny své přátele, ale i když je to kriminálník, je pořád oblíbenou osobností a po propuštění z vězení si dál žije spokojeným životem. Před vámi se rýsuje život jednoho celkem odporného člověka, který je génius v obchodování. Prodal by vám cokoli a bylo by mu jedno, jestli na tom bude tratit. Martin Scorsese dokazuje, že je jedním z nejlepších režisérů historie, protože ukázal, jak se dá natočit tříhodinový moderní opus, piedestal člověka, který - doufám - není ukázkou moderního hrdiny. Takhle by vypadal "Špinavý trik", kdyby neměl jen skvělé herecké výkony. Doufám, že zvěsti o tom, že Martin Scorsese už přestává točit, jsou jen liché. A taky doufám, že Akademie konečně kousne předsudky a tohoto geniálního režiséra ještě jednou zaslouženě ocení.

Lepší zítřek 2 (Ying hung boon sik II, 1987) - 80 %
Když se díváte na scénu z restaurace s rýží, uvědomíte si, že tohle je opravdu to, co chcete. Drsná, skvělý zábava, kde naprosto vládne Chow Yun Fat, hrdinské postavy a jejich bouchačky. A navíc je to místy ještě vtipné. Závěr je naprosto skvělá akční jízda, kde se střílí ze všeho, z čeho to jen jde a vypadá to naprosto skvěle. Krev stříká, granáty vybuchují, lidé umírají, a je to opravdu skvělá zábava.

Poslední vládce větru (The LAst Airbender, 2010) - 50 %
Musím říct, že i když ten film není nijak skvěle natočený, tak ta mytologie se mi celkem zamlouvala. Ano, je to klišé na klišé a Shyamalan už asi není schopen natočit snímek bez zbytečného patosu, ale bylo to celkem oddychové sci-fi, kde se dalo fandit tomu plešatému chlapci, co si hrál na Gandalfa. Pravda, moc si z toho nepamatuji, ale abych na film úplně zapomněl, to zase ne. Pokračování nebude, což mě mrzí, docela by mě zajímalo, jak se to vyvine dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat