pondělí 6. ledna 2014

Bridget Jonesová - S rozumem v koncích, Cesta z města, Orc Wars, House of Cards, Cesta do lesa


Bridget Jonesová - S rozumem v koncích (Bridget Jones: The Edge of Reason, 2004) - 35 %
Je to škoda, protože tenhle film rozhodně není něčím, co by mělo být hodno stát se pokračováním prvního snímku. Chybí zde všechno, co z prvního filmu dělalo něco speciálního. Tohle je obyčejná romantická komedie, která hraje na trapnost hlavní hrdinky. Divák pak přestává chápat, proč ji vlastně hlavní hrdina, nebo vlastně oba milovníci, chtějí. Není na ní nic tak speciálního, aby stála za to. Ale někdy tohle může stačit, když víc nechcete.

Cesta z města (2000) - 70 %
Zájem o přírodu a o venkov je něco, co u Tomáše Vorla docela chápu a přijímám to. V kontrastu s moderním a přetechnizovaným světem velkoměstě vyniká klid toho venkova, který je tak nějak smířený se vším. Je mnohem blíž přírodě a tím vlastně i člověku. Herecké výkony jsou příšerné a Hanák ukazuje, že není nijak výjimečným hercem, ale já si spíš tak nějak myslím, že tohle po něm Vorel chtěl. Do jeho filmů to sedí. Nemůžu říct, že by mi tenhle snímek přímo učaroval, ale mám ho rád a chápu proč ten venkov.

Orc Wars (2013) - 20 %
To už i výstřel z pistole budeme dělat digitálně? Na to, že je to označováno za amatérský film, je rozpočet okolo 1 500 000 dolarů celkem dost. Ano, v Hollywoodu nic moc, ale i s tím se dá něco dělat. Třeba tohle. Strašné efekty, špatní herci a do toho splácaný příběh o tom, jak se lidé postaví orkům. Jedná se o válku, která je přenesena do současnosti. Nápad zajímavý, ale ne zase nijak moc dobrý. Provedení samo o sobě pak špatné. Co se musí nechat, to jdou masky, které se povedly. Jsou ale až příliš podobné těm z "Pána prstenů". Kde je trocha originality? Na čem jiném pak mají amatérské kousky stát?

House of Cards (2013) - 35 %
Myšlenka jakési skupiny zabijáků mě vždycky fascinovala, sám jsem kdysi rozepsal fantasy ságu s tímhle námětem, ale skončil v polovině knihy. Tohle je ale taková podivná směsice, která se v jednu chvíli tváří jako akční film, v druhou jako drama, pak jako romance, ale ani jeden prvek nefunguje tak, aby to bylo provázané. Postavy jsou takové, které se vám hned omrzí. Nevytvoříte si k nim pouto, jen ženy jsou zde celkem sexy, což ale opravdu není něco, proč tenhle snímek uctívat. Vizuální stránka dobrá, ale ani ta to nezachraňuje. Když není co vyprávět a rozprskne se to do hodiny a tři čtvrtě, je to trochu průšvih.

Cesta do lesa (2012) - 45 %
Film už se tolik nesoustředí na postavu Tomáše Hanáka, ale na jeho filmovou dceru - návaznost co do počtu let tady rozhodně není úplně přesná a jedná se o volné pokračování. Tahle dcera, která je hodně přírodní po mamince, je v podstatě aktivistkou, jen v malém rozměru. Miluje les a všechno živé, takže se automaticky musí dostat do konfliktu s mladým hajným - hraje ho režisérův syn. "Cesta do lesa" tak není ničím jiným než ekologickou romanci, což zní celkem hrozně. Jsou zde nějaké dobré scény, ale celkově mi to prostě připadá jako druhé omílání jednoho tématu, které je Tomášovi Vorlovi blízké, ale ono to vlastně vyznívá akorát jako moderní hipísácký film. Podruhé už mě to tak neoslovilo, i když mladý Vorel hraje překvapivě dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat