středa 15. ledna 2014

Bláznivá střela, 12 let v řetězech, Způsob zabíjení, Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu, The Blackout


Bláznivá střela (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, 1988) - 90 %
Spolu se "Žhavými výstřely" série parodií, která mě neskutečně baví. Tohle je jeden z těch filmů, které raději sleduji v češtině, protože jsem na dabing prostě zvyklý. I po letech jsou zde scény, které mě dostávají, ale mým ještě o něco oblíbenějším dílem je ten druhý. Leslie Nielsen zde byl ve vrcholné formě, stejně jako trio ZAZ. Tohle je prostě film, který si můžu pustit, když je mi na nic a on mi aspoň trochu vždycky zvedne náladu.

12 let v řetězech (12 Years a Slave, 2013) - 95 %
Silný film, kterému ani tak nemusí pomáhat, že se jedná o příběh podle skutečných událostí. Tohle je drama silné samo o sobě se skvělými postavami a výbornými hereckými výkony. Můj oblíbený Michael Fassbender se mi skutečně hnusil, Chiwetel Ejiofor zase ukazuje, že je hereckým talentem, který zazářil už touhle rolí a snad ji promění i v nějaké to ocenění. Neskutečně silné scény, které se vrývají do paměti, například dlouhé záběry na Solomona, jak jen na špičkách zabraňuje tomu, aby se udusil na provaze. Neskutečné. Silné, drsné, a přesto dojemné. Steve McQueen ukázal, že umí i momenty, kdy se vám mohou slzy nalít do očí. A není to proto, že by to po vás nutně chtěl, ale prostě proto, že soucítíte s hrdinou.

Způsob zabíjení (The Act of Killing, 2012) - 90 %
Místy budete mít pocit, že tohle všechno je nahrané, že se to prostě nemohlo stát. O to je tento dokument silnější, protože ono se to všechno stalo. Lidé zde naprosto v klidu mluví o tom, jak zabíjeli nevinné, prostě jenom proto, že se změnil režim, respektive nikdo nechtěl komunisty v zemi - zemí mám na mysli Indonésii. Protagonisté zde vzpomínají na skutečné události - mučení a zabíjení - a smějí se u toho. Bude vás mrazit. A to i proto, jak je film podán. Kamera zabírá bývalé zabijáky a jejich konverzaci, jako kdyby zabírala hovor dvou maminek v parku. Oni se předvádějí a možná si ke konci i uvědomují, co vlastně dělali. Možná ne. Divák ale rozhodně bude odcházet z filmu s pocitem, že je svět zase o něco horším místem. Ne proto, že by nás ničili přírodní katastrofy, ale proto, že se tak rádi ničíme sami. Děsivá, děsivá výpověď.

Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu (The Naked Gun 2½: The Smell of Fear, 1991) - 95 %
Tenhle díl mám mnohem víc nakoukaný než všechny ostatní, což je dle mého názoru asi ten hlavní důvod, proč se mi líbí ještě o něco víc než jednička. Některé vtipy, které jsou mimo hlavní dění, jsou naprosto úchvatné a já si nemůžu pomoct a musím se jim pokaždé smát. Jsou to právě scény, které jsou zde uvedené, jsou pro mě těmi, co se mi vždy ve spojitosti s komediemi parodického charakteru vybaví. Je krásné vidět nějaký film po dlouhé době a pořád se mu smát, protože ty scény prostě vtipné jsou.

The Blackout (2013) - 5 %
Jaký je jiný název pro "Hangover"? Očividně je to "The Blackout". Pár maníků se probudí po noci, která byla očividně hodně divoká. Spousta bordelu, gauč, z kterého se ještě kouří. Ale co se vlastně stalo? To se postupně dovídáme ve flashbacích. Natočit takový film byl v případě "Pařby ve Vegas" dobrý nápad, protože tu byl scénář, který pobavil a překvapil celkem originální zápletkou. "The Blackout" je stupidní nápodoba bez jakéhokoli nápadu. Vše se opakuje, akorát s neznámými herci a příšerně nudným příběhem, z kterého se člověk akorát osype, stejně jako z těch keců, co tady musí poslouchat. Když dva dělají totéž, není to totéž. Stupidita snímku jde tak daleko, že celkem očividně vykrádá nejen celý nápad i jednotlivé scény, tentokrát však z jiných filmů jako "Prcičky" anebo jiné pařící komedie.

Žádné komentáře:

Okomentovat