sobota 11. ledna 2014

Prince Avalance, Černí baroni, Kill Bill 1 a 2, Run


Prince Avalanche (2013) - 70 %
Paul Rudd se snaží už delší dobu dostat ze škatulky obyčejného komedianta v herce, který má co říct. Vlastně se mu to celkem daří a právě snímek "Prince Avalanche" už je i pro mě osobně předělem. Beru ho jako schopného herce, který dokáže vést celý film, a to i takový meditativní a poklidný, jakým je "Prince Avalanche" Na tohle tempo musíte mít náladu, jinak se s ním naprosto minete. Se mnou se naštěstí setkal v tu pravou chvíli.

Černí baroni (1992) - 70 %
Kultovní film, který jsem až dnes viděl celý. Je to trochu ostuda, ale já se českým filmům opravdu hodně vyhýbal. Film má výborné hlášky, které stačily zlidovět. Pohled na vojnu, jaká tenkrát byla a nebyla, je prostě výborný. Proč se na ni nedívat s nadhledem? Někdy bych si měl knihu "Černí baroni" přečíst. Myslím, že bych se bavil ještě o něco víc, ale herecké výkony jsou tady naprosto výborné snad ve všech případech.

Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1, 2003) - 100 %
Nemůžu si pomoct, ale pro mě je tohle pořád jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. A to i poněkolikáté. Když se někdo zeptá, jaký je můj nejoblíbenější film, vybaví se mi jako první právě "Kill Bill". Nejsem si jistý tím, jestli je to pravda, ale tenhle mix kung fu snímků s moderní akcí, násilí, černého humoru, úchylnosti a naprosto skvělých postav, je pro mě zárukou toho, že se prostě budu vždycky bavit. Miluji béčkovou produkci a tohle je pro mě rozhodně to nejlepší áčkové béčko, jaké jsem kdy viděl. A když tohle říkám, tak mám vlastně na mysli oba filmy, protože oba mají něco do sebe. A tak, jak jsem při prvním promítání příliš neocenil animovanou sekvenci, nyní si jí už užíván naplno. Tarantino je prostě můj velký oblíbenec a postupem let se na tom nic nemění. A ještě jedna věc - miluji ten soundtrack!

Kill Bill 2 (Kill Bill: Vol. 2, 2004) - 100 %
To, co se mi líbilo na "Kill Billovi", je ve druhém díle částečně potlačeno. První film byl hlavně o akci, která byla naprosto úchvatná, ale film jsem si zamiloval hlavně pro jeho nádhernou béčkovost, která byla dotažena do dokonalosti skvělým vizuálem a také postavami a jejich dialogy. Tarantino upustil od akce a dal do popředí postavy a dialogy, čímž natočil druhý snímek jinak, ale nikoli hůř, spíš ještě o něco lépe. Akční řežbu povýšil na umění. Poslouchat dialogy je skutečně slast, protože nenudí, i když se jedná o poměrně klidné pasáže. Rozhovor s Billem a jeho výsledek je pak naprosto úchvatnou scénou a vrcholem kariéry Davida Carradina. Tohle Tarantino dokáže. Stejně jako dokáže udělat filmy, na které se těžko zapomíná.

Run (2013) - 35 %
Hele, parkour je cool, co o tom udělat film? Aby bylo jasno, nemám na mysli parkurové skákání na koních, ale takové to skákání mladých mužů a žen po různých budovách, výstupcích a plotech městské zástavby. Ono na vesnické louce se moc po ničem skákat nedá, navíc to zas tolik lidí neuvidí a vaši touhu ani nebude sdílet. Nemůžu si pomoct, ale kdyby to byla hodina a půl parkouru a ničeho jiného, bude mě to bavit možná víc, pokud by to bylo nějak dobře zrežírováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat