pondělí 1. února 2016

Noc svatého Vavřince, A Second Chance, Highlander: The Search for Vengeance, Purpurová barva, Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát


Noc svatého Vavřince (La notte di San Lorenzo, 1982) - 80 %
Tenhle film má skutečně svou velmi specifickou atmosféru, která vás pohltí, anebo se budete muset smířit s tím, že je to pro vás jen další válečný film z prostředí, které tak dobře neznáte. Mě ale italský film, který je takovou zvláštní pohádkou s krutými lidmi, ale i s těmi, kteří chtějí žít, dostal a okouzlil.

A Second Chance (2015) - 70 %
I když je to hodně dlouhé, až skoro neúnosně, tak je to pořád zajímavá, hezká, zábavná a emočně celkem vyrovnaná romance. Docela pak překvapí, že se jedná o filipínský film, kde postavy mluví neskutečnou hatmatilkou, která je v jedno chvíli místním jazykem, ve druhé se ale plynule přechází do angličtiny. Dobré, líbilo se mi to.

Tak jo, nejlepší díl "Highlandera" je ten poslední, a to navíc animovaný. Je to trochu smutné, protože se mi ten nápad série líbí, ale nedá se nic dělat. Tohle propojení je nejfunkčnější, jsou zde skvělé emoce, příběh není dokonalý, ale jeho vizuální stránka je krásná a dovolila mnohem více, než by dovolil hraný film s malým rozpočtem.

Purpurová barva (The Color Purple, 1985) - 50 %
Herecké výkony skvělé, ale jinak je tohle tak hnusně schematické a patetické, až mám pocit, že je to neuvěřitelné, že ten film má tak vysoké hodnocení. Skoro si myslím, že je to opravdu mnou, ale na druhou stranu, nebude to tím, že Spielberg natočil film o černoších pro bílé, aby bílí mohli říct, že tohle tu chybělo? Popravdě takový "Komorník" je lepší a v emocích uvěřitelnější.

Ten dokument je jednoduše natolik zajímavě pojatý a natočený, že prostě nemůžu s hodnocením níže. Tohle mě bavilo, i když osobnost Zuzany Michnové v podstatě neznám a dozvěděl jsem se o ní až tímhle způsobem. Líbilo se mi, jak se podařilo hrát si s formou, hrát si s filmem jako médiem. Skvěle pojaté, což je základ toho, proč mě to tak bavilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat