čtvrtek 1. ledna 2015

Tramvaj do stanice Touha, Titanic, Beyond Justice, Eliza Graves, U nás na farmě


Tramvaj do stanice Touha (A Streetcar Named Desire, 1951) - 80 %
Já mám problém s tím, že se mi prostě nelíbí pojetí tohohle příběhu, i když na samotná zápletka a její východisko, jsou dobré. Jedná se o příběh s afektovanými postavami, ať už ve smyslu Blance anebo ve smyslu Stanleyho. Co se ale prostě filmovému provedení nemůže vzít, to jsou herecké výkony, kterým opravdu jednoznačně dominuje skvělý Marlon Brando. Je to nádherné porovnání stylů hraní, z kterého Brando vychází jako jednoznačný král. Jeho neoceněn Oscarem vyplývá jen ze zastydlosti systému a celé instituce Oscara.

Titanic (Titanic, 1997) - 90 %
Když jsem kdysi snímek viděl poprvé v televizi, tak se mi snad z nějakého rebelského protestu nelíbil. Ale Cameronovi se prostě nemůže nechat, že to, jak se loď postupně potápí, zachytil naprosto dokonale a uvěřitelně. Padá na vás tíha z toho, že víte, že se všichni nezachrání, že jsou odsouzeni k záhubě, a to prostě jen proto, že jsou tam lidé, co jsou neschopní anebo prostě udělali velké chyby. Po bitvě je ale každý generál... Navíc k tomu máte ještě jednu z nejikoničtějších romancí.

Beyond Justice (2014) - 15 %
Klasický levný akční film, který si na akátu hraje na to, že jsou tam známější hvězdy, ale ve skutečnosti dojde akorát k tomu, že se tam každá objeví tak na pět minut čistého času dohromady. V tomhle případě snad s výjimkou Vinnieho Jonese. Herecky je to zlé, ale příběhově ještě nejapnější a trapnější.

Eliza Graves (2014) - 45 %
Zajímavé herecké obsazení, zajímavá předloha, ale v konečném důsledku nic, co by dokázalo udržet mou pozornost. Snímek je skvěle stylizovaný, to sanatorium je nádherně děsivé, ale ani tak to nestačí, aby "Eliza Graves" spadala mezi ty snímky, které skutečně stojí za to vidět. Přišlo mi to neskutečně zdlouhavé.

U nás na farmě (Home on the Range, 2004) - 70 %
No, čekal jsem, že to bude pořádná kravina, ale byl jsem docela mile překvapený z toho, že ten příběh je docela zajímavý a celkem pěkně ujetý. V hlavní roli tři krávy, které chtějí dopadnout nebezpečného zločince, to celé v odlehčeném westernovém stylu. Jak říkám, nečekal jsem nic, dostal jsem pak překvapivě zajímavý výsledek, který není zábavný vždy, když se o to snaží.

Žádné komentáře:

Okomentovat