úterý 20. ledna 2015

Odtud až na věčnost, Muž, který spadl na Zemi, Kluci na řece, Divoká planeta, Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa


Odtud až na věčnost (From Here to Eternity, 1953) - 60 %
V současné době už to není film, který by fungoval tak dobře před těmi šedesáti lety. Je to odpověď na Pearl Harbor, ale stejně tak i na problémy, které v armádě byly a jsou. Montgomery Clift opět ukazuje, jak skvělým hercem bylo a jak dobře se na něj v každé roli dívalo. Muži obecně v tomhle snímku mají prim, a to i herecky, ne jen kvantitativně.

Muž, který spadl na Zemi (The ManWho Fell Earth, 1976) - 50 %
Já vím, že ten snímek má hodně co říct, ať už hereckými výkony, pojetím celého filmu anebo příběhem, ale já jsem se od něj prostě nedostal a on mě spíš odpuzoval, než aby si mě snažil získat. I tohle je to jisté míry pro film dobré ale já jsem si ho prostě nemohl oblíbit a spíše jsem ho do konce protrpěl.

Kluci na řece (1944) - 70 %
Pro mě naprosto neznámý film, který mě ale velmi mile překvapil a ukázal mi, že pro poetiku skutečně je v českém filmu místo, a to i ve filmu rodinném. Ano, může to trochu připomínat "Knoflíkovou válku", ale snímek je zároveň dostatečně originální a výborně využívá prostředí a skvělé herce.

Divoká planeta (La planète sauvage, 1973) - 80 %
Neskutečná animace tohoto filmu není jen dílem francouzských umělců, ale především českých animátorů, kteří byli nejen díky Jiřímu Trnkovi v druhé polovině 20. století na výši. Skvělé na tomto snímku je i skutečnost, že zde má příběh. Ono to vypadá hravě, ale ona nejprve animace a následně i celkové vyznění tomu dávají hodně pochmurný tón.

Je to taková strašná blbina a Vlasta Burian se zde možná až moc předvádí, možná se až moc opakuje a je až moc absurdní, ale celá zápletka a provedení mi sedly natolik, že jsem se prostě skvěle bavil a film mi učaroval. To je tak, když se člověk k některým starým filmům dostane v době, kdy mu prostě sednou.

Žádné komentáře:

Okomentovat