čtvrtek 27. února 2014

Sloní muž, Legenda o sovích strážcích, Emmanuelle, Hairspray, Jáchyme, hoď ho do stroje!


Sloní muž (The Elephant Man, 1980) - 90 %
Jsou některé filmy, kterým jako bych se vyhýbal. "Sloní muž" je jedním z nich, a to i přesto, že se jedná o film mého velkého oblíbence Davida Lynche. Ale to mám i s Kubrickem. "Olověnou vestu" jsem také pořád ještě neviděl. Konečně jsem se ale dostal k tomu, abych zhlédl "Sloního muže". Jeden z mála filmů, které Lynch dělal na zakázku studia. Je to hnusný film a ne proto, jak John Merrick vypadá, ale proto, že hnusný je jeho život. A ne proto, že život sám o sobě by byl hnusný, ale proto, že hnusní jsou lidé. No co, tak to prostě je, asi se s tím budu muset smířit. Nádherný film o člověku, na kterého se ani jako na člověka nedívali. Ten Lynch takový, jak se sám prezentoval, je v tom cítit. Ne tak silně, jako ve svých autorských filmech, ale některé scény jsou prostě jeho. Třeba hned úvod, nebo další podobně snové sekvence. Skoro si říkám, jak by to dopadlo, kdyby měl větší volnost. I tak je tohle ale krásný film.

Legenda o sovích strážcích (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole, 2010) - 70 %
Není moc animáků, na které by člověk slyšel někdy dokonce ódy a jindy naprosté zatracení. "Legenda o sovích strážcích" je přesně takovým filmem. Jsou hlasy, co ji zatracují, a další, co ji naprosto velebí. Já se přidávám spíš k těm pozitivnějším, protože snímek mě docela bavil. Není to nijak nový příběh, ale je podán s láskou k animovaným filmům a dětem. Tohle se mi zamlouvalo.

Emmanuelle (Emmanuelle, 1974) - 45 %
Tohle je jeden z těch filmů, co si je člověk sežene v mladším věku, aby se na ně podíval jako na něco neskutečně hříšného. Já jsem si film skutečně sehnal poměrně dávno, ale to samo o sobě nic nemění na tom, že jsem se k němu dostal až v současnosti. Moje očekávání byla asi příliš velká. Jedná se o velmi lehce erotický film, kde důležitá je spíše představivost. Fajn, proč ne, ale ve srovnání s knihou, kterou jsem držel v ruce jako skutečně mladý, je tohle přece jen něco, co zas tak nenadchne. Z knihy, i bez obrázků, budete mít větší prožitek.

Hairspray (Hairspray, 2007) - 80 %
No jo, nová doba. Nebo vlastně stará. Místo pomády se teď používá lak na vlasy. Ale Travolta pořád zůstal. Jen se změnil v tlustou ženskou. Neviděl jsem původní filmový muzikál z roku 1988, tak ještě nemohu srovnávat, ale pokud máte rádi 50. léta, tak vás tohle už od začátku chytne. A pokud 50. léta rádi nemáte, pořád vás mohou chytnout ty skvělé písně. Nevěřil jsem tomu filmu, ale ty písně mě prostě dostaly. Je to neskutečně pozitivní film a já se těmihle přehnaně pozitivními podívanými rád nechám strhnout. Castingově výborné.

Jedna z těch úžasných komedií, co dokonale zlidověla. Hlášky z tohohle filmu jsou tak univerzální, že je slyšíte až neskutečně často. Jeden z mála filmů, který tak krásně využil potenciál Luďka Soboty. Z toho humoru jsou neskutečně cítit Svěrák a Smoljak, kteří tohle prostě umí. Hrát si s češtinou, s vtipem a samozřejmě i s příběhem. Asi dobrej oddíl, no. Jsem docela rád, že jsem si také konečně všiml, že tu hraje spousta herců z Divadla Járy Cimrmana.

Žádné komentáře:

Okomentovat