sobota 22. února 2014

Abeceda, Darkened Room, Noční hlídka, TRON: Legacy, DumbLand


Abeceda (The Alphabet, 1968) - 65 %
"Abeceda" je jedním z úplně prvních filmů Davida Lynche, jeho film studentský. Propojuje zde animaci s hraní, využívá různé filmařské techniky. Na jeden film je toho až moc. Zde navíc poznáte, jestli vám tenhle autor sedne nebo ne. Jeho imaginace je jedinečná a už zde ukazuje, že temná stránka člověka a jeho těla mu jsou blízké, stejně jako industriální podstata současného světa, která se mnohem více objevuje v jeho "Mazací hlavě".

Darkened Room (2003) - 50 %
A další Lynchův experiment, tentokrát výrazně novější. Přiznám se, netuším, co si o něm myslet. Jako kdyby Lynch sám zkoušel, co vlastně jde natočit, co je možné do scény vložit a jaké dojmy to v divákovy vyvolá. V pozadí je opět možné slyšet ten hluk, který je pro Lynche tak příznačný. Jako kdyby nikdy v našem světě nemělo být ticho. "Darkened Room" je film, kde se dá hledat všechno možné, ale nebudu se divit tomu, že tam nenajdete vůbec nic. Já k tomu taky nemám daleko.

Noční hlídka (Nochnoy dozor, 2004) - 70 %
Až trochu náročná mytologie celého příběhu, o níž si myslím, že je přece jen lépe rozpracována v knižním provedení. Před těmi deseti lety mě ale Timur Bekmambetov dostal a já jsem zvědavý na každý jeho další film a každý si vlastně docela užívám. Ten chlap nechce nic jiného než dobře vypadající akci, nebojí se příběhu a celkově je to prostě drsná zábava. Já jsem pro. Konečně si snad dám i tu "Denní hlídku".

TRON: Legacy 3D (TRON: Legacy, 2010) - 70 %
Ještě jsem pořád neviděl původní film "TRON", ale tohle mě docela bavilo. Není to nic náročného, efektní sci-fi, kde se hraje na to, že znáte postavy, ale je třeba přiznat tvůrcům, že se na to dá dívat i bez toho, abyste první film skutečně znali. Omlazování Bridgese je zde podivné, zápletka není úplně dokonale originální, ale stejně je z toho cítit staromilství, což se mi zamlouvá. Navíc Olivia Wilde je zde krásná. Snímek má výborný drive.

DumbLand (2002) - 20 %
Televizní minisérie o osmi dílech, která vnikla ve stejném roce jako "Darkened Room" a opět svědčí o tom, že David Lynch prostě zkoušel, experimentoval. Nic jiného nemá smysl v tom hledat. Chce ukázat lidskou absurditu i šílenství, animace je hnusná, stejně jako kresba. Nemá smysl v tom něco hledat, jen ocenit to, že na světlo světa je možné vyjít skutečně se vším. A když máte jméno známého režiséra, hned se to líp prodává, respektive dostane do povědomí. Kdyby radši dál točil celovečerní filmy...

Žádné komentáře:

Okomentovat