pondělí 3. února 2014

Suddenly!, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Sněhurka a sedm trpaslíků, Kmotr, Essex Boys Retribution


Suddenly! (Suddenly, 1954) - 75 %
Konečně poznávám Franka Sinatru i trochu jinak než pouze jako zpěváka. První jsem viděl nedávný remake tohoto snímku, a tak jsem byl docela zvědavý na to, jaké je původní provedení. Už jen skutečnost, že se jednalo o provedení černobílé, mě hodně lákalo, navíc natočené devět let před Kennedyho smrtí. Poměrně intenzivní snímek, kterému ale chybí trochu více dramatičnosti a možná i drastičnosti. Remake není nic skvělého, ale tomuhle přece jen chybí pořádný náboj, i když Frank je v roli šmejda kouzelný.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004) - 90 %
Alfonso Cuarón dokázal namíchat přesně tu správnou dávku napětí, emocí, pohádky a thrilleru, aby z toho dostal snímek, který je vhodný v podstatě pro všechny generace, odkáže zaujmout příběh i postavami, a navíc i režií. I když poslední dva filmy nebyly špatné, "Vězně z Azkabanu" prostě nedokázal žádný další překonat.

Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) - 90 %
A zase jedna klasika, kterou jsem poprvé viděl až téměř ve věku 30 let. Člověk nemůže stihnout všechno, co by chtěl a co nejdříve by chtěl. Je to krásná disneyovská pohádka se vším, čím se pyšní ty nejlepší disneyovské pohádky i dnes. Skvělá hudba, hezký příběh, výborné postavy, humor, ale dokonce i napětí, až horor. Do toho se ale ještě přidává naprosto úchvatná animace, které ani nebudete věřit, že za sebou už má téměř osmdesát let. Sice nic 3D, ale přesto se ty postavičky pohybují neskutečně živě. Krása. Tady musím říct, že i český dabing je neskutečně kouzelný. docela zajímavé je, jak je princ v celém příběhu upozaděn.

Kmotr (The Godfather, 1972) - 100 %
Jednou to muselo přijít. Trochu jsem se tomu filmu vyhýbal, možná záměrně, možná nikoli. Pamatuji si, že jsem ho v minulosti viděl, ale to spíš jen proto, že jsem jako dítě zůstal dlouho vzhůru a oni to náhodou dávali. Nepamatuji si z toho nic, jen jednu jedinou scénu. Ano, samozřejmě je to scéna s koňskou hlavou, která mě jako caparta naprosto odrovnala. I dnes má skvělou gradaci, hlavně proto, že pokud snímek neznáte, netušíte, co čekat. Ale takový je celý film. Postupně odhaluje karty a je na vás, jestli vám jen padne brada, anebo budete znuděně zívat. Ano, je to dlouhé, tak to prostě je, příběh není komplikovaný, ale přesto se pořád něco děje. Už jen sledovat Marlona Branda je potěšení. Coppola není geniální v tom, jak prezentuje násilné scény, střelbu, ale když už na ně dojde, jsou vymazlené. Primárně se jedná o rodinnou ságu a právě proto ty násilné scény působí tak silně. Jsou filmy, o kterých se mluví v superlativech, a pak nic. V tomhle případě rozhodně něco.

Essex Boys Retribution (2013) - 35 %
Jůůů, další britský kriminální thriller, který je téměř k nerozeznání od všech ostatních, co v současné době z Británie přicházejí. Opět stejný problém jako vždycky. Nebudu si z toho filmu nic pamatovat. Zapadne mi mezi ostatními, a to i přesto, že jsou zde nějaká ta výstavní prsa. Celkem klasická, rádoby drsná zápletka, nepříliš příjemné postavy, vulgární mluva. Recept na opakovanou nudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat