úterý 4. února 2014

Expecting, Force of Execution, Z města cesta, Free Ride, Vozka smrti


Expecting (Gus, 2013) - 35 %
Ona je těhotná, on je feťák, který je podle všeho teď čistý, oni chtějí její dítě, nemají peníze a navíc on a on jsou bratři. No, prostě čtyři lidi, co prožívají trochu krušné období a snaží se u toho být sem tam vtipní. Mnoho mi tenhle snímek opravdu nedal a myslím, že když později uslyším jeho jméno, ani nebudu vědět, co si s ním spojit.

Force of Execution (2013) - 30 %
Steven Seagal nikdy nebyl můj oblíbený akční hrdina, ale tak je třeba mu dát šanci. Hlavně mě zajímalo, jak vypadá v současnosti a jestli pořád neumí hrát. Neumí, ale vzhledem k tomu, že v tomhle snímku to nezvládá v podstatě nikdo, tak je to celkem jedno. Zapadne.

Z města cesta (2002) - 55 %
Dokument o pěti lidech, kteří žijí na venkově, nebo se tam alespoň na nějakou dobu v roce uchylují. Dělají to z vlastního přesvědčení, dělají to proto, že něco objevili. Možná je to bůh, možná je to smysl života, možná ani jedno. Musím říct, že v určitém smyslu s nimi souzním, ale já jsem ten, kdo ten krok z města nejspíš nikdy neudělá. No dobře, bydlím teď na vesnici, ale město mám hned za zadkem. Líbí se mi, jak je dokument upřímný a jakou má výpověď, což rozhodně z tohohle filmu nedělá svatý grál, ale rozhodně zajímavou výpověď, trochu jiný pohled na svět, který někdy potřebujeme.

Free Ride (2013) - 35 %
Ženská byla pořádně zmlácená, a tak se rozhodně, že i s dětmi uteče za kamarádkou na Floridu, kde vsadí na obchod s marihuanou. Děti do toho taky tak trochu zaangažuje, respektive jim o tom řekne. Skutečnost, že je tohle snímek podle skutečné události, je asi tou nejzásadnější, protože umocňuje dojem, který by jinak byl docela mdlý. On je i takhle, ale aspoň si můžete říkat, že se dějí různé věci.

Vozka smrti (Körkarlen, 1921) - 90 %
Nějak se mi nedaří pochopit, jak je možné, že se tenhle snímek neobjevil v publikaci "101 hororů, které musíte vidět, než zemřete". Naprosto by si zde zasloužil místo, protože atmosféra, která je zde prezentována, je opravdu neskutečně temná. Jedná se o prapředka temných hororových filmů, naprosto skvěle se pak může skvět vedle takových kusů jako "Kabinet doktora Caligariho" nebo "Upír Nosferatu". Jsem rád, že jsem se o snímku přesto dověděl a že jsem mohl sledovat ty nádherné záběry, protože dvojexpozice snad ještě nikdy nebyla dokonalejší. Vstávání duše z těla, kdy tělo stále leží, to prostě vypadá dokonale. Zajímavý styl vyprávění - retrospektivní s hlubší retrospektivou - jen potvrzuje význam a jedinečnost tohoto švédského kusu.

Žádné komentáře:

Okomentovat