pondělí 24. února 2014

Prosincoví kluci, Lovci pokladů: Kniha tajemství, Frigo, oběť krevní msty, Dogville, Pochyby


Prosincoví kluci (December Boys, 2007) - 60 %
Film, který už od začátku naznačuje, že bude hodně emotivní. No, a také takový je. Čtyři kluci ze sirotčince, kteří se narodili ve stejný den. Jeden z nich by se mohl stát členem mladé rodiny. Který to asi bude? No, vzhledem k tomu, že jedním z nich je Daniel "Harry Potter" Radcliffe, zdálo by se, že výběr je jasný. Kdo by nechtěl mít doma Harryho Pottera? Nenechte se ale mýlit, třeba to tak jednoduché nebude. V závěru už je to pak až moc utržené z emocionálního řetězu a chce to diváka vyždímat. Škoda, drželo se to celou dobu celkem dobře.

Lovci pokladů: Kniha tajemství (National Treasure: Book of Secrets, 2007) - 65 %
Je to v podstatě stejná kvalita jako první film. Dostanete přesně to, co očekáváte. Nahlédnutí do minulosti, kdy vznikala tajemství, která jsou teď objevována Nicolasem Cagem. Je to akční, je to celkem promyšlené, je to zábavné. Nemám nic proti těmhle filmům, které se snaží pobavit a o nic jiného jim nejde. Někdy potřebujeme vypnout a já jsem rád, že jsem mohl dvě hodiny vypnout i u tohohle.

Frigo, oběť krevní msty (Our Hospitality, 1923) - 75 %
Docela mě překvapilo, jak může být groteska zajímavá. Tak ona tohle není úplně klasická groteska, protože nejde o jednotlivé vtipné scénky, ale jde o celkové vyznění příběhu a to je skutečně dobré zajímavé, místy až absurdní. Co mě ale nejvíce překvapilo, to byla skutečnost, jaké kaskadérské kousky jsou zde prezentovány. Za to by se ani náhodou nemuseli stydět kaskadéři v současné době. Jako kdyby herci v čele s Keatonem ani neměli strach. Úchvatné a místy vskutku napínavé.

Dogville (Dogville, 2003) - 75 %
Forma v případě tohoto filmu rozhodně vyhrává nad tím, co je nám vyprávěno. Je tedy celkem překvapující, jak se Dánovi daří popsat americký svět, ale na druhou stranu to zase není nic, co by bylo až tak geniální. Divadelní pojetí je to, co vás nejvíc zaujme, překvapivě vás po chvíli dokonce ani nebude otravovat. Když si na něj zvyknete, začnete si uvědomovat, že ten příběh není jen něco, co se snaží zaplnit kulisy, ale že je to něco, co má smysl, co se rozvíjí a hlavně, co je skvěle prezentováno všemi herci. Od naprosto idylky, která je podkreslena nebezpečím v pozadí a tajemstvím, se dostáváme do stavu, kdy jsme postavami naprosto zhnuseni. Lars zase zvolil intenzívní cestu, jak divákovi ukázat, že jsme někdy pořádné bestie.

Pochyby (Doubt, 2008) - 80 %
I když jsem tomu nechtěl věřit, je to neskutečně silný film, kde všichni tři herci, kteří mají největší úlohu, zasluhují absolutorium. Meryl je neskutečně deprimující postavou, téměř nelidská. Obecně se mi pak líbí pohled na víru a na její fanatismus, který se může u některých lidí projevit. To už pak ani nejde o víru, ale jen o to, že člověk má v ruce moc a víru využívá jako zbraň, kterou moc získává. Děsivé. Krásná ukázka toho, jak je každá církev jen líhní pro magory.

Žádné komentáře:

Okomentovat