čtvrtek 6. února 2014

Gamgi, Hej-rup!, Spider-Man 2, K-9 Adventures: A Christmas Tale, Sám doma



Gamgi (2013) - 20 %
Korejci se pustili do velkého katastrofického filmu, nikoli prvního, který má jeden problém - je moc americký. Není zde nic, co byste v americkém filmu neviděli, což považuji za celkem problém, protože korejská kultura je přece jen odlišná. Nic z ní se zde neprojevuje, tedy samozřejmě kromě korejštiny. Emocionálně silně kýčovité, ne skutečně patetické a ve své rádoby velikosti vlastně velmi malé. Z hlediska žánru nic převratného, což je vzhledem k jiné národnosti škoda.

Hej-rup! (1934) - 80 %
Klasický český film, který by dnes určitě byl označen za angažovaný, akorát je třeba si uvědomit, že byl natočen ještě před druhou světovou válkou a před příchodem komunismu. Když se odhlédne od toho, že je v něm možné vidět ideologii, dostává se vám film, který v sobě má neskutečné hlášky. V podstatě pořád je čemu se smát a na pánech Voskovcovi a Werichovi je patrné, jak skvěle mezi nimi fungovala chemie. Dnes to určitě neosloví každého, hlavně pro svou bezuzdnou nadšenost a snadné spojení se socialismem komunistů, kdy všechno je všech, ale to nic nemění na tom, že je to zábavný film se skvělými herci a výbornými dialogy.

Spider-Man 2 (Spider-Man 2, 2004) - 70 %
Film, na který jsem se před těmi deseti lety do kina těšil. Rozhodně mě nezklamal a rád na tuhle trilogii obecně vzpomínám, ale je pravdou, že i když to tenkrát byl velký trhák, za těch deset let už trochu vyčpěl. Klasický velký biják, který se teď bude nejlépe vyjímat v televizi. První díl ve mně přece jen zanechal trochu víc, a to i přesto, že Spider-Mana mám obecně velmi rád a Doc Ock vypadá prostě skvěle.

Nejsem z tohoto filmu nějak moc unesený. James Belushi se nevrátil, vrátil se jen americký komisař Rex, ale s ním také Dylan z "Beverly Hills 90210". Luke Perry překvapivě ani tolik nevadí, nakonec, nemá zde ani moc prostoru. Místo toho vedou děti a jejich zpěv. To je rozhodně něco, co tenhle vánoční snímek posouvá na průměr rodinných filmů, protože jinak by to za něj nic jiného nedokázalo. Ten průměr si za ty parádní sbory ale rozhodně zaslouží.

Sám doma (Home Alone, 1990) - 90 %
Tohle je prostě legendární film, který je i po několikerém zhlédnutí pořád zábavný, pořád nápaditý a nejspíš navždy zůstane tím nejlepším, co kdy Chris Columbus natočil. I když má na svém kontě ještě další zajímavé filmy a nejen "Harryho Pottera", tak tohle je prostě natolik originální film, z kterého čerpala další pokračování, ale i jiné filmy, že prostě není možné zapomenout na to, jaký byl jeho význam. A hlavně, je to pořád parádní nejen vánoční zábava pro celou rodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat