neděle 2. února 2014

Poslušně hlásím, Pán prstenů: Dvě věže, Pán prstenů: Návrat krále, Ferdinande, vrať se, A dost!


Poslušně hlásím (1957) - 70 %
"Dobrý voják Švejk" mi přece jen asi přišel trochu zábavnější, hlavně díky naprosto skvělému Kopeckému, který si toho hodně ukradl pro sebe. Rudolf Hrušínský dál podává skvělý výkon a tentokrát film skutečně stojí plně na ně. On to zvládá s bravurou, ale už to nějak není ono. to kouzlo prvního filmu zůstalo, ale jelikož je tohle druhý film, je to přece jen až moc stejné. Kdyby se filmy spojily a vytvořil se jeden, asi by byl konečný výsledek o něco lepší.

Pán prstenů: Dvě věže (The Lord of the Rings: The Two Towers, 2002) - 80 %
Pro mě je to jednoznačně nejslabší díl série, který přesto obsahuje scény, na které by jiné filmy nikdy nedosáhly. Například obyčejná scény, kdy Gandalf s gondorskými přijíždí na pomoc, mě vždycky dojme k slzám. Přesto má člověk pocit, že se čeká na něco velkého. Tím něčím velkým je samozřejmě "Návrat krále". Kdyby ale každý film měl takovou mezihru v rámci trilogie, studia by měla vyhráno. Epické a niterné zároveň, emocionálně silné, hollywoodsky krásné, ale místy taky pořádně hnusné. Nejlépe ale film funguje v trojboji se zbylými dvěma filmy.

Pán prstenů: Návrat krále (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003) - 100 %
Jeden z nejlepších filmů všech dob. Co k tomu dodat? Poslední hodinu u něj pláču v podstatě v kuse. Tohle ve mně dokázala vzbudit už jen Velká ryba", ale ta pouze napoprvé. Nádherné završení celého opusu, kterému se ani sám Peter Jackson už nedokázal vyrovnat. I když třeba ještě třetím dílem "Hobita" překvapí. K "Návratu krále" prostě nemám slov. Nádherný film, kde se sešlo všechno na správném místě a ve správný čas.

Ferdinande, vrať se (1984) - 60 %
Taková menší televizní agitka o tom, že by se lidé měli ke zvířátkům chovat hezky, aby nám tu nějaká zbyla. Pochybuji, že tohle je pohádka, díky které si to uvědomí. Ano, uvědomit by si to měli, ale to by se jim to muselo omlátit o hlavu. Na televizní film a i přes přehrávání, které zde místy je, se nakonec ale tenhle krátký film vyvine docela dobře a pobaví. Jeho délka mu hodně pomáhá.

A dost! (Enough Said, 2013) - 70 %
Je to takové podivné sledovat Jamese Gandolfiniho, když víte, že je po smrti, na druhou stranu je skvělé ho sledovat jako vyzrálého herce, který se z mafiána dokáže proměnit i muže, který uvěřitelně zvládne romanci, a to jak po komediální stránce, tak i po stránce dramatické. "A dost!" je snímek, který souhlasí se současným trendem moderních drama komedií, které jsou inteligentní, herecky přirozené a celkově se snaží působit na více divákových emocí. Snímku se to daří dobře, hlavně díky hereckým výkonům, jen ten příběh docela sem tam zakopává.

Žádné komentáře:

Okomentovat