pátek 14. února 2014

V nitru Llewyna Davise, Forrest Gump, Mafiánovi, The Outsider, The Spectacular Now


V nitru Llewyna Davise (Inside Llewyn Davis) - 50 %
I když mají Coeni pořád svou poetiku, i když má tenhle film naprosto skvělou hudební stránku, není to něco, co bych považoval za výjimečné. Coeni si jedou své absurdní drama o jednom zpěvákovi, sledujeme jeho osud, jeho "úspěch" během jednoho týdnem, ale aby byl dojem silnější, stejně jako on, ani my nenacházíme rozuzlení. Bohužel, tohle není film, který by mě okouzlil a může být, jak chce skvěle natočený.

Forrest Gump (1994) - 100 %
Ano, jsem jeden z těch lidí, co tenhle film milují. Od prvního záběru až po ten poslední. Neskutečný Tom Hanks, neskutečně originální a nápaditý příběh, a hlavně emoce, které se mnou cloumají. Podobný zážitek jsem měl jen z mála filmů. První, který mě vždy napadne, je "Velká ryba". "Forrest Gump" je prostě legenda, a když se řekne krásný film, a to krásný po všech stránkách, je to právě tento.

Mafiánovi (The Family, 2013) - 70 %
Luc Besson se vrátil k režii toho, co mu docela jde. Drsnější forma komedie. Vybral si téma mafiánů, kteří jsou odsunuti do Francie, protože jsou součástí programu ochrany svědků. Výběr Roberta De Nira do hlavní role je celkem klišé, ale na toho chlapa se prostě dobře dívá. Odkazy na jeho mafiánskou minulost ve filmech se navíc prolínají celým filmem. Je to zábavné, ne moc, je to emotivní, ne moc, a nakonec je to vlastně docela dobré. Ale ne moc. Jako kdyby si Besson už točil věci, co se mu líbí, ale nevěnoval jim už tolik úsilí. "Mafiánovi" jsou film, který zabaví, ale neohromí. Někdy je "zabavit" dostatečné.

The Outsider (2014) - 30 %
Otec pátrá po tom, kdo zabil nějakou dívku, která byla prve identifikována jako jeho dcera. Při hledání dcery zjišťuje, že tady půjde o docela velkou hru, respektive o život. Ten jeho je terminaci vystaven několikrát, ale jako voják si umí poradit a smrt kolem sebe sám rozprostírá jako něco běžného. Nepřátelé umírají, naděje na to, že dcera pořád žije, je vysoká. Obyčejný příběh, na který jsem se těšil jen díky Shannon Elizabeth a Jamesi Caanovi. Ani z jednoho jsem ale nemohl být nadšený.

The Spectacular Now (2013) - 70 %
Tak jo. Myslel jsem, že to bude nuda, že to bude klišé, ale ti herci to prostě zvládli výborně. Neskutečně uvěřitelné výkony, skvělá romance, jen je pak zkažená tím hnusným světem tam venku. Takové to ale je. Tenhle film ukazuje, že "Prcičky" někdy nemusí být tak velká sranda, někdy si musíte projít osobním hnojem, abyste se z toho nakonec dostali.

Žádné komentáře:

Okomentovat