úterý 14. listopadu 2017

Obchod pro sebevrahy, Oklahoma City, Naše malá sestra, Opice v zimě, Od Caligariho k Hitlerovi




Obchod pro sebevrahy (Le magasin des suicides, 2012) - 70 %
V případě tohoto zajímavé francouzského animovaného snímku se mi velmi líbil námět a animace, ale asi by se mi ještě více líbilo, kdyby byl film pojat hodně depresivně, nikoli tak odlehčeně, jako tomu skutečně bylo. Musím ale uznat, že třeba hudební čísla mi zde seděla a bavil jsem se u nich velmi.

Oklahoma City (2017) - 70 %
Líbí se mi, že se i v současné době najde někdo, kdo ukáže, že terorismus není jen dílem extrémistických skupin islámského vyznání, ale i jiných lidí, kteří se možná nemusí tolik lišit od vašeho souseda. I při teroristických útocích bílých může umírat dost lidí a na vině je obdobný fanatismus. Film se snaží být z velké části dobře objektivní, ale nedaří se to celou dobu.

Naše malá sestra (Umimachi Diary, 2015) - 70 %
Někde jsem četl názor, že tohle je malý film s velkým srdcem, což je dle mého názoru popis, který k japonskému snímku sedí dokonale. Není to velkolepé, je to spíše intimní, ale není to nic, co by se vás snažilo citově vydírat, je to skromné a prostě to ukazuje, jak se mohou vyvíjet lidské vztahy, ať už na základě samotných setkání, anebo v souvislosti se smrtí blízkých.

Opice v zimě (Un singe en hiver, 1962) - 60 %
Snímek je herecky dobrý, to by snad ani jinak nešlo, když se tu sešli velikáni, kterými jsou Jean Gabin a Jean-Paul Belmondo. Ale dějově to není až tak skvělé a místy to prostě jen připomínalo pijáckou komedii. Dobře zahranou, ale pořád jen pijáckou komedii, pod kterou musíte trochu více hledat tu hloubku.

Od Caligariho k Hitlerovi (Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen, 2014) - 70 %
Parádní prostřih starým německým filmem, kde se ukazuje, že i němý film dovedl zaujmout a dovede to i dnes, kdy některé scény jsou prostě nezapomenutelné. I mluvený film 30. let má svoje skvělé ukázky, kdy "M" je jednoduše geniální dílo a ze scén, které jsou zde zachyceny, mrazí. Ale ještě lepší než dokument, bude samotné sledování filmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat