neděle 10. září 2017

Četník a četnice, Voice from the Stone, Waar, Wadjda, Walking with the Enemy




Četník a četnice (Le gendarme et les gendarmettes, 1982) - 50 %
Dávám tomu alespoň ten průměr, ale spíš jenom z nostalgie. Už to prostě není ono. Moc se zde tlačí na pilu, ale ve skutečnosti už to není vtipné. Celý příběh je takový podivný a moc nefunguje, ty holky jsou tam čistě jenom na ozdobu, jiný význam to opravdu nemělo. Škoda, jako poslední rozloučení skvělého komika to mohlo mít lepší scénář.

Voice from the Stone (2017) - 40 %
V konečném důsledku je to vlastně takový dojemný, romantický, lehce erotický thriller, který se místy dokonce i snaží naznačit, že to má lehce hororovou atmosféru, ale to opravdu jen místy a opravdu jen lehce. Kamera nám chce říct, že Emilia Clarke je strašně zajímavá, ale tady prostě není. Až na to obnažení. A to je dost málo, ne? To dělá i jinde.

Waar (2013) - 55 %
Když už dojde na akci, tak to vůbec není zlé a jsou zde momenty, které vás dovedou strhnout. Síla příběhu by měla být v tom, jak to rezonuje s realitou, ale nemohl jsem si pomoct, postavy, které se zde objevují, mě prostě tak nebavily a já jsem si to silné poselství, které by v sobě snímek měl mít, prostě nedovedl užít.

Wadjda (2012) - 80 %
Krásný snímek o tom, co jsou to dětské sny, jak je možné si je plnit a jak vám nějací lidé prostě budou stát v cestě a to dětství vám budou chtít zničit. To vše je ještě kořeněno skutečností, že se to odehrává v kultuře, kterou nechápeme a vnímáme ji jen jako nebezpečnou. Krásný a krásně dojemný film.

Walking with the Enemy (2013) - 40 %
Další film z druhé světové války. Bohužel nic jiného to není. Maďarsko také nemělo zrovna jednoduchou situaci během nacistické okupace a samozřejmě, že na to nejvíce doplatili obyčejní lidé. Právě ty "obyčejné" příběhy tu ale nefungují. A tak je snímek prostě jen dalším filmem o válce, nic navíc. Takové události si zasloužily něco lepšího.

Žádné komentáře:

Okomentovat