úterý 24. května 2016

Štěstí, Slender, Smothered, Kovbojové, Rodinná oslava


Štěstí (Happiness, 1998) - 90 %
Snímek, který rozhodně není snadné rozdýchat, a to jen proto, že se podíval do našeho, nebo v tomhle případě amerického soukromí. Tohle se tam děje, i když o tom nevíme, nebo sami moc dobře víme, že něco takového provádíme. Každý má svoje štěstí jinde a někdy je to štěstí hodně pokřivené. Todd Solondz to podává přirozeně a nesmírně tíživě.

Slender (2015) - 0 %
Tohle opravdu ne. Found footage není žánr, který bych měl příliš v lásce, ale tohle už je jeho degradace. Slender je zajímavá postava, ale využít ji v takové zbytečnosti mi přijde prvoplánové a v konečném důsledku směšné. Ruční kamera zabírá scény, které jsou nudné a nic neříkající, není zde nic, co by mělo člověka vyděsit. Nikdy více.

Smothered (2016) - 50 %
Tohle je snímek pro fanoušky hororu asi víc než pro kohokoli jiného, ale to vlastně jenom v tom, že se zde objevují herecké legendy, které mají na svém kontě nějakého toho ikonického zabijáka. V čele je Kane Hodder. Film má celkem povedené gore, je to místy docela dobře ujeté, takže za mě si to na ten průměr sáhlo.

Kovbojové (Les cowboys, 2015) - 60 %
Zase trochu jiná póza francouzského filmu, která je v tomto případě vážnější, více mezinárodní a krásně časově nevymezené. Sledujete western, který se odehrává v současnosti a který akcentuje současné světové problémy, ale přitom je to jen hledání jednoho člověka. Bylo tam do hluchých momentů, ale Francouzi umí i vážnou polohu. To říkám jen poroto, že v poslední době jsem viděl hlavně francouzské komedie.

Rodinná oslava (Festen, 1998) - 60 %
Forma mě neoslnila, ať si Dogme 95 říká, co chce, spíše mi vadila a kazila zážitek z tohoto filmu, který rozhodně nevypráví špatný příběh, kde jsou vztahy na prvním místě, hlavně tedy to, jak se při jedné večeři dokážou krásně projevit a zkomplikovat oslavu, která otevírá mnohé zavřené dveře. Dojem dobrý, ale víc moc nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat