neděle 14. února 2016

Balada o Narajamě, Star Wars: Síla se probouzí, Muž na laně, Pawn Sacrifice, Rendez-Vous


Balada o Narajamě (Narayama bushikô, 1983) - 80 %
Další krásná ukázka japonských filmařských schopností, kdy z celkem obyčejného příběhu je vytvořeno neskutečně silné drama, kterému ještě předchází ukázka toho, jak je možné žít tam, kam se většina lidí nikdy nedostane. Člověk je neskutečný tvor a hlavně jeho psychika je zvláštní. Snímek "Balada o Narajamě" to předvádí s výtečnou bizarností.

Star Wars: Síla se probouzí (Star Wars: The Force Awakens, 2015) - 100 %
Tohle byl rozhodně jeden z nejkrásnějších zážitků v kině vůbec - odhlédnu od chlapa, který za mnou neustále chrchlal, a já jen čekal, kdy na sedadle vedle mě přistanou jeho plíce. Úvodní titulky mě dostaly a já jsem se vezl na vlnách moderní nostalgie pro zaryté fanoušky, ale i pro nové nadšence. "Star Wars" jsou skvělé a já chci vidět, jak se tímhle stylem bude mytologie dál vyvíjet. Dvakrát jsem utíral slzy, jak mě návrat postav dojal.

Muž na laně (The Walk, 2015) - 60 %
Ty scény na laně jsou neskutečné a vrcholem filmu je opravdu přechod mezi věžemi Světového obchodního centra. Místy na mě padala závrať, a to jsem snímek ani neviděl v IMAXu. Jenže stejně tak, jako jsou zde skvělé momenty z hlediska trikového, jsou zde příšernosti, jako ten hrozný akcent amerických herců, předvídatelnost příběhu v podstatě nudná zápletka, která vyhrává jen díky tomu, jak nezlomná je vůle člověka, a co všechno dokáže.

Pawn Sacrifice (2014) - 70 %
Šachisté jsou určitě zajímaví lidé a v určitém smyslu geniální. Skoro si člověk říká, proč úsilí věnují jen do hry. Tvůrci filmu "Pawn Sacrifice" udělali to, co bylo potřeba. Natočili historickou událost zajímavě, a to jak z pohled postav, tak i z pohledu jejich šachového souboje, kdy ten je v závěru skutečně strhující.

Rendez-Vous (2015) - 50 %
To označení thriller je takové zvláštní, i když díky celkové atmosféře může tak trochu sedět. Stejně ale budete mít pocit, že je to takové hodně nucené a vy vlastně to opravdové napětí nedostanete, protože když už to vypadá, že by se něco mohlo stát a změnit jazýček vah opravdu na thriller, další scéna to změní. Škoda, tohle byla docela dobrá šance.

Žádné komentáře:

Okomentovat