úterý 27. ledna 2015

Velký zátah, Rooster Cogburn, Neviděli jste Bobíka?, Comancheros, Obecná škola


Velký zátah (The Big Heat, 1953) - 95 %
Fritz Lang se stal mistrem noiru i ve Spojených státech amerických a ve filmu "Velký zátah" je to krásně dokázáno. Výborné postavy, snad všechny, co zde jsou, skvělý příběh, který začíná výbornou scénou, kdy není jasné, kdo vlastně zabil policistu a co se stalo, a pak jen drsné rozplétání, kdy si nemůže být nikdo jistý tím, jak vlastně skončí.

Rooster Cogburn (Rooster Cogburn, 1975) - 80 %
John Wayne a Katharine Hepburn je samo o sobě natolik skvělá kombinace, že jí nejde odolat. Navíc oba dva velikáni světového filmu dokazují, že jejich herecké dovednosti nebyly věkem ani trochu otupeny, a to jak ty humorné, tak i ty akční, tedy hlavně v případě Duka. Katharine byla o 14 dní starší a oběma jim bylo v době natáčení již 68 let, ale ani na jednom to není znát.

Neviděli jste Bobíka? (1944) - 80 %
Na první pohled strašně jednoduchá, ale zároveň krásná česká komedie, kde jde jen o to najít správného psa. Ne, samozřejmě, že to není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Bobík je malý filuta, ale stejně takoví filutové jsou ostatní postavy. Výborný scénář s neustálými zvraty, a všechno pořád jen okolo jednoho psa. Tohle je prostě klasická paráda.

Comancheros (The Comancheros, 1961) - 70 %
Tyhle celkem odlehčené westerny se k Johnu Waynovi skvěle hodily a ukazuje v nich, že je dobrý v akčních scénách i v těch pohodovějších, zábavnějších. Stejně tak mu sluší i barva. Kdo mě ale ve filmu hodě zaujal, to byl Lee Marvin, jehož postava se tam moc neohřála, ale rozhodně stojí za to. Skvěle napsaná i zahraná.

Obecná škola (1991) - 100 %
Výborný český film, který skvěle zachycuje dobu a skutečnost, že být osobností a zároveň jít po děvčatech, to je doménou v podstatě jakékoli doby. Každý má své slabiny a každý má silné stránky. Tady je to krásně vidět a navíc je to úchvatně podáno z pohledu dítěte. Svěrákové vytvořili neskutečně silný tým.

Žádné komentáře:

Okomentovat