středa 7. ledna 2015

Američan v Paříži, Policajt ze školky, Blbý a blbější, Surfoví náckové musí zemřít, Hanyo


Američan v Paříži (An American in Paris, 1951) - 90 %
A to jsem si myslel, že by mě něco takového nemohlo bavit. Dobře, je to místy celkem hooodně barevné a hooodně kýčovité, ale když ti blázni začnou tancovat, tak je to neskutečná podívaná. To, co Gene Kelly dělá s nohama je skoro nemožné. Navíc i příběh docela funguje. Prostě krása pohledět. Nezbývá než se dívat a užívat si.

Policajt ze školky (Kindergarten Cop, 1990) - 80 %
Mám prostě Arnolda rád a je mi jedno, jestli hraje v akčním filmu anebo ve snímku, který je laděn spíše komicky. "Policajt ze školky" se mi líbil už jako dítěti a můžu jenom říct, že se mi líbí i po letech, kdy už alespoň věkem dítě nejsem. Pořád jsou zde scény, které jsou zábavné a které mě dostávají.

Blbý a blbější (Dumb & Dumber, 1994) - 80 %
Něco prostě nestárne, ale jenom trochu to vyčpí. Film se mi dřív nikdy nezdál tak roztahaný, ale teď jsem měl opravdu poct, že jsou tam hluchá místa. To ale nic nemění na tom, že jsou tam skvělé vtipy a že ta dvojka je tak blbá, až to prostě těší. Jim Carrey je naprosto skvělý a úchvatně se pitvoří, Jeff Daniels ho až nebezpečně dobře doplňuje. Překvapivě i příběh není vystavěný špatně.

Surfoví náckové musí zemřít (Surf Nazis Must Die, 1987) - 20 %
Ten český název je strašně směšný a vtipně degraduje ten výborný anglický, ale bohužel to je to jediné, co na tomhle snímku může zaujmout. Tady Troma hodně přestřelila a nepřinesla naprosto nic zajímavého, co by skutečně stálo za vidění. Není to zábavné, není to ani moc drsné, je to utahané a prázdné.

Hanyo (1960) - 80 %
Výborně natočený film, který nepotřebuje budování atmosféry prostřednictvím prostředí, ale prostě k tomu využívá dobrý scénář a skvělé herecké výkony. Ani vám nebude vadit, že je to jihokorejské, protože tohle je snímek, který vás svou dramatičností dostane bez ohledu na národnost. Další krásná ukázka toho, proč se zajímat o asijskou kinematografii.

Žádné komentáře:

Okomentovat