čtvrtek 20. listopadu 2014

Paisa, Plot Device, Mapy k hvězdám, Blik, Tom and Jerry: The Lost Dragon


Paisa (Paisà, 1946) - 80 %
Neorealismus nemusí sednout každému, ale prostě mu nejde upřít, že v tom, co zobrazuje a jak to zobrazuje, je síla. Když Američané ve snímku "Nejlepší léta našeho života" dali jednu z hlavních roli muži, který skutečně přišel o ruce, bylo to kritizováno. Není se čemu divit, protože to v hollywoodském stylu vypadá jako přetvářka. V případě neorealismu tohle nehrozí. Ten počítá s neherci a tím i silným dopadem na emoce diváka. A zde jsou scény, které tenhle dopad mají.

Plot Device (2011) - 80 %
Myslíte si, že je váš život celkem nudný a vy byste s tím chtěli něco udělat? Tak přesně tohle si řekl i hrdina tohoto nápadité krátkého filmu a objednal si zařízení, které mu přinese něco trochu nového do života. Stačí zmáčknout a ono se něco bude dít. Ať už dobré nebo zlé. Tohle je nahodilé. Dobrý nápad, který je skvěle formálně i dějově zpracován. Navíc nechybí vtipná pointa.

Mapy k hvězdám (Maps to the Stars, 2014) - 60 %
Herecky je snímek naprosto výborný a především Julianne Moore ukazuje, co v ní je a jak přirozená je v podstatě v každé roli. Jenže celý ten příběh, jak se vyvíjí, vlastně není ani tak o tom, jak je těžké být hvězdou, ale prostě o tom, že všichni jsme tak trochu magoři. David Cronenberg se dál dívá do duše, ale tentokrát k tomu prostě nemá dobře napsaný scénář.

Blik (2010) - 40 %
Když vám nesedne animace, je to hodně problém, a to se právě v případě snímku "Blik" stalo. To, že postavám chybí obličeje, je prostě prvek, který hodně překáží a hodně vadí. Ten příběh by měl i co říct, ale v tomhle balení je to prostě jen ošklivý film o něčem, co vás nakonec možná ani nezaujme.

Jako je fajn zase po letech vidět tuhle dvojku, ale vidět ji v jakémsi podivném fantasy světě, to mi úplně nesedlo. Navíc jsem vždycky měl raději jejich krátká dobrodružství, kde se prostě jenom blblo a nemluvilo se. Téměř hodinový film, který je neskutečně pestrobarevný a jsou zde i zpěvy, není pro tuhle dvojku nic speciálního.

Žádné komentáře:

Okomentovat