sobota 6. února 2016

Bez slunce, Gangy New Yorku, Husí kůže, Fakjů pane učiteli 2, Marťan


Bez slunce (Sans soleil, 1983) - 60 %
Chris Marker asi nebude můj oblíbený autor, i když se rozhodně jednalo o tvůrce, který je jedinečný a který má co nabídnout. Jeho pohled skutečně není možné snadno napodobit, stejně jako formu, kterou natáčí. I když se na první pohled jedná o dokument, tak je zde cítit jasná provázanost, která je spojena s Markerovou osobností a tím i jedinečná.

Gangy New Yorku (Gangs of New York, 2002) - 80 %
Moc jsem si ten snímek nepamatoval, jen základní kostru, a tak jsem si ho docela rád připomněl. A znovu jsem před sebou měl důkaz mistrovství několika osob. Skvělé režie Martina Scorseseho, kde každá scéna (akční, dramatická, milostná, komediální i velkolepá) jsou pojaté skvělé. Jedinečné výkony Daniela a Leonarda, kteří jsou mistry a dokonale si vrní. No a pak to kazí jen Cameron, která mi tu ani trochu neseděla, no a trochu patetický závěr, který ale rozhodně nedosahuje Spielbergových "kvalit",

Husí kůže (Goosebumps, 2015) - 60 %
K dokonalosti tomuhle snímku hodně chybí a dva mladí mužští hrdinové mě tak štvali, že jsem doufal, že zemřou, což samozřejmě vzhledem k žánru není možné. Ale Jack Black zde pro mě byl skvělý, přesně pro potřeby role, no a celkový nápad naprosto výtečný. Doufám, že si od Stineho v budoucnu konečně něco přečtu.

Fakjů pane učiteli 2 (Fack ju Göhte 2, 2015) - 80 %
Mám tyhle filmy prostě rád. Nejen, že se už od začátku tvůrci snaží o to, aby top bylo vtipné - a ono to vtipné je - ale oni tomu dávají i nějaký příběh, který má hlavu a patu a který je celkem originální. Stojí to však hlavně na postavách, které jsou prostě výborné, a já bych se k nim klidně rád vrátil znovu. Karoline Herfurth mi prostě učarovala, takže snad někdy příště více.

Marťan (The Martian, 2015) - 90 %
Bál jsem se toho, jak se podaří skvělou knihu převést do filmu, ale Ridley Scott prostě nezklamal. Vizuálně je tohle dílo nádherné, místy hodně připomíná "2001: Vesmírná odysea". Matt Damon skvěle film táhne a ostatní ho nejen doplňují, ale skvěle film dotvářejí. Až na to poselství, které je v knize ještě výraznější, se mi tohle prostě musí líbit.

Žádné komentáře:

Okomentovat